Min sykehushverdag

Smerter får hjernen til å skrike alarm

På verdens helsedag 7. april lanserer sykehuset ny podkast-episode. I den snakker psykologspesialist Elin Fjerstad om hvordan en kan leve med langvarige smerter. Hun snakker av livslang erfaring.

Publisert 07.04.2024
Sist oppdatert 25.04.2024
En person som smiler for kameraet
– Smerte er det pasienten sier er vondt. Vi kan ikke måle smerte så godt, fordi det er en subjektiv opplevelse, sier Elin Fjerstad.

Denne episoden av sykehusets podkast «Min sykehushverdag»​ er viet smerte. Psykologspesialist Elin Fjerstad ved Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken har selv erfaring med langvarige smerter. Bli litt klokere på hva smerte er, og hvordan håndtere det best mulig.

Lytt til episoden på Spotify eller Apple Po​dcasts

Hva er smerte?

Smerte defineres som en ubehagelig sanselig og følelsesmessig opplevelse forbundet med faktisk vevsskade, eller som ligner på vevsskade.

– Smerte er et nødvendig alarmsignal, men ved langvarig smerte går alarmen uten at det er fare på ferde. Problemet er at falske alarmer er akkurat like vonde som «sanne», sier Fjerstad.

Visste du at 30 % av den norske befolkningen oppgir at de lever med langvarig smerte?

Smerte kan behandles

Sykehuset tilbyr behandlingsopplegg basert på kognitiv atferdsterapi, som ledes av psykologspesialister ved Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken. Det er både et digitalt og fysisk tilbud, så pasienter i hele landet kan delta.

Les mer om behandlingsopplegget

Enheten har utarbeidet et selvhjelpsnotat med hvordan en kan forstå smerte, og tiltak og strategier en selv kan bruke.

Se selvhjelpsnotatet

Åpent seminar 15. april

Vårens åpne seminar handler også om smerter.

– Langvarig smerte tærer på krefter og humør, og kan gi både utmattelse, søvnvansker og psykiske plager, sier psykologspesialist Torkil Berge.

På seminaret kommer Fjerstad og Berge til å snakke om hvordan hjernen tolker smerte, forskjellen på akutt og langvarig smerte, hva du kan gjøre for å leve et bedre liv tross smerter, og mye mer.

Velkommen 15. april kl. 18-19.30 i DBL-auditoriet i Diakonveien 18.

Les mer om seminaret "Å leve med langvarige smerter"