Diagnose

Hammertå

Hammertå eller bøyd tå, er en fotlidelse der en tå inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand som kan gi plager i form av trykk mot sko.

Hammertå, eller bøyd tå, er en feilstilling i en eller flere små tær. Tåa inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand, men mange opplever smerte på grunn av trykk mot sko.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Tåa består av tre ledd: grunnleddet innerst, midtleddet og ytterleddet. Ved hammertå er midtleddet bøyd nedover, mens grunnleddet og ytterleddet er strukket. Tilstanden forekommer vanligvis på begge føttene og kan føre til smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene. Smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, særlig ved bruk av trange sko og ved løping. Det vil ofte være vanskelig å finne passende sko. Denne tilstanden er vanlig blant eldre.

Hammertå er den hyppigst forekommende deformiteten i de små tærne. Tå nummer to rammes hyppigst, men tredje og fjerde tå er også deformert i noen tilfeller. Ofte er lidelsen på begge føtter. Langt de fleste som får lidelsen, er kvinner (over 75%).

Henvisning og vurdering

Diagnosen stilles ved undersøkelse hos fastlegen. Det er sjeldent nødvendig med ytterligere undersøkelser. Målet med behandlingen er å lindre symptomene og bedre fotfunksjonen. Det er viktig å bruke sko som gir tilstrekkelig plass til forfoten. I tidlig fase kan tåen teipes i riktig posisjon.

Tilpassede fotsenger i skoene kan gi smertelindring og fastlegen kan henvise til bandagist eller ortopediingeniør dersom det er behov for fotseng. Henvisning til kirurgi er aktuelt ved langvarige og store plager.

Kirurgi er kun aktuelt ved langvarige store plager hvor konservativ behandling ikke fører frem. Pasienten må være inneforstått med at kirurgi innebærer risiko for komplikasjoner som infeksjon, vedvarende feilstilling i tå og smerte.

Før

Etter vi har mottatt henvisning fra fastlegen din vil du bli innkalt til undersøkelse ved ortopedisk poliklinikk. Der vil legen utrede om det er grunnlag for operasjon.

Under

Dersom du trenger operasjon vil dette normalt sett utføres i lokalbedøvelse, eventuelt en lett narkose, som dagkirurgisk pasient. Under operasjonen vil operatøren rette ut og avstive det midterste leddet i tåa.

Etter

Etter operasjonen kan du reise hjem samme dag. Stingene kan fjernes etter to uker. De første fem til seks ukene etter operasjon skal du kun belaste hæl med flat fot. Det er normalt at tåa er noe smertefull de første ukene etter operasjon. Har du fått satt inn en metallpinne vil denne fjernes på poliklinikken etter fem uker, med mindre annet er avtalt.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for anestesi og kirurgi

Kontakt Klinikk for anestesi og kirurgi

Oppmøtested



Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic