Behandling

Hofteproteseoperasjon (totalprotese)

En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.

Om du allerede har fått innkalling til operasjon ved Diakonhjemmet sykehus, vær vennlig å les all tilsendt informasjon før oppmøte.

Dame med briller som sitter på en benk

Se filmen om Birgitte som fikk ny hofte på Diakonhjemmet sykehus.


Før

Pasientseminar

En stund før operasjonen vil du få innkalling til pasientseminar. Her vil det bli gitt grundig informasjon om hele behandlingsforløpet. På seminaret vil du møte andre pasienter som skal ha samme operasjon som deg. Du vil møte ulike faggrupper fra sykehuset, og du vil få mulighet til å spørre om det du lurer på tilknyttet operasjonen. Vår erfaring er at dette er en god måte å forberede seg til operasjonen og opptreningen. Vi anbefaler derfor sterkt at du prioriterer å delta på dette seminaret som varer i cirka to timer, og at du har med pårørende eller en venn.

Hva kan føre til at operasjonen blir utsatt? 

Nylig eller pågående feber/infeksjon som for eksempel: tannverk, bihulebetennelse, halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, samt sår, utslett, små rifter eller skrubbsår kan føre til at operasjonen blir utsatt. Dette fordi det kan øke risikoen for alvorlig infeksjon etter et kirurgisk inngrep. Dersom dette gjelder deg, ta kontakt med inntakskoordinator så tidlig som mulig før innleggelsen.
 

Forberedelser før innleggelsen 

Hold deg i aktivitet med tilpasset trening helt frem til innleggelsen. Det vil bidra til at du kommer deg raskere etter operasjonen.
 
Det er vanlig å reise direkte hjem etter utskrivelse fra avdelingen. Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem med en nyoperert hofte: Vil du ha behov for hjelp til praktiske gjøremål som innkjøp av mat, matlaging, rengjøring og klesvask? Fjern løse tepper i hjemmet, og lag plass slik at du lett kan bevege deg rundt med krykker, andre ganghjelpemidler eller arbeidsstol med hjul. Du bør sikre at baderom og dusj har sklisikkert gulv. Dersom det er mulig bør du tilrettelegge slik at du kan bo hovedsakelig på ett plan.

Kontakt fysioterapeut på hjemstedet for avtale om videre trening etter utskrivelsen.
 
Kontakt din hjemkommune hvis du har behov for hjelp fra hjemmetjenesten ved hjemkomst. 
 
I forbindelse med operasjonen vil du få bruk for noen praktiske hjelpemidler, både på avdelingen og hjemme. Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. 
 
For innbyggere i Oslo kan midlertidige hjelpemidler (merket med M nedenfor) hentes på Hjelpemiddelformidlingen Oslo kommune. 
 
Adresse: Kabelgaten 15 på Økern, vis-à-vis Kuben vgs. 
Telefon:  23 43 92 00  
Åpningstid: Mandag-fredag kl. 8-15
 
Besøk nettsidene til Hjelpemiddelformidlingen
 
Ved behov for informasjon om tilpasninger i hjemmet, kan man kontakte ergoterapeut eller fysioterapeut i egen bydel. 
 
Telefonnummer til Oslo kommunes kontaktsenter: 21 80 21 80
Innbyggere utenfor Oslo kan kontakte hjelpemiddellageret i hjemkommunen.
Hvilke hjelpemidler bør du skaffe deg:
 
 • Ganghjelpemiddel: Krykker (eventuelt med ispigger), rullator (M)
 • Toalettforhøyer, gjerne frittstående (M)
 • Langt skohorn
 • Gripetang
 • Strømpepåtrekker
 • Dusjstol/badekarrist/håndtak i dusjen (M)
 • Forhøyningsklosser for seng/stol (hvis behov) 
 • Arbeidsstol på hjul, eventuelt kontorstol (M)
 

Hvordan bør du tilrettelegge hjemme:

 • Høy stol med armlener
 • Høy nok seng
 • Fjerne tepper og andre snublefeller
 • Ha det lett fremkommelig inne
 • Eventuelt montere rekkverk/håndtak ved trapper
 • Ordne/handle inn mat

Ved hjemreise, har du ordnet:

 • Noen som kan hente deg/følge deg hjem
 • Noen som tar imot deg hjemme
 

Kosthold 

Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig med et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Dette finnes blant annet i magert kjøtt, fisk, ost, melk og egg. Du bør også drikke rikelig.

Røyking 

Røyking reduserer blodgjennomstrømmingen, og kan dermed gi økt risiko for komplikasjoner. Det kan også redusere sårtilhelingen. Vi anbefaler derfor at du slutter å røyke.
Nikotinplaster/-tyggegummi er bedre enn sigarettrøyk, og kan brukes dersom du synes det er vanskelig å slutte helt.
Vi gjør oppmerksom på at Diakonhjemmet Sykehus er røykfritt.
 

Forberedelser kvelden før operasjon

Kvelden før operasjonen er det viktig at du spiser og drikker godt, også kveldsmat. Selv om du skal faste fra midnatt kan du drikke klare væsker (vann, te, saft, kaffe uten melk og sukker) frem til klokken 06.00. Etter klokken 06.00 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi.

Kjøp 250 ml Hibiscrub på apoteket, les bruksanvisningen nøye. NB! Fjern kunstige negler, neglelakk, sminke, smykker, ringer og piercing før du dusjer.

 1. Dusj hele kroppen 
 2. Fyll hånden med Hibiscrub 
 3. Vask håret grundig med Hibiscrub 
 4. Såp deretter inn hele kroppen med Hibiscrub, og vær spesielt nøye med: - nesen og rundt ørene - armhulene - navlen - nedentil 
 5. Skyll nøye! 
 6. Gjenta punkt 2-5 
 7. Tørk deg med et rent håndkle. Ikke bruk noen form for krem på huden etter dusjen 
 8. Ta på deg rene klær og bruk nyvasket sengetøy

På morgenen på operasjonsdagen skal du gjenta punkt 1-8, bortsett fra punkt 3 om hårvask, før du kommer til sykehuset.

Ved innleggelsen skal du ha med deg:

 • Faste medisiner og oppdatert oversikt over legemidler du bruker
 • Eventuelle behandlingshjelpemidler (for eksempel CPAP, BiPAP, blodsukkerapparat)
 • Romslige sko med hælkappe og sklisikker såle, gjerne uten lisser eller med elastiske lisser
 • Toalettsaker
 • Romslig og behagelig tøy
 • Krykker eller annet ganghjelpemiddel
 • Bankkort/penger til å hente ut resepter og eventuell hjemtransport
OBS! Legg igjen smykker og verdisaker hjemme. Sykehuset kan dessverre ikke ta ansvar for dine verdisaker under oppholdet. Eventuelle verdisaker kan oppbevares i safe, men det er begrenset tidsrom for når dette kan hentes ut, og verdisakene må i så fall kunne legges i en A5-konvolutt.

Under

Operasjonsdagen 

Du skal møte fastende.
I løpet av morgentimene vil du bli tilsett av kirurg, og tatt imot og klargjort til operasjon av sykepleier.

Du må påberegne noen timers ventetid, da det er flere operasjoner på samme operasjonsstue denne dagen. Vi beklager eventuell venting.

Operasjonen

Operasjonen gjennomføres i de aller fleste tilfellene i spinalanestesi, men noen får narkose. Kirurgen fjerner det nedslitte leddet og setter deretter inn protesedelene. Såret blir lukket med sting, og dekket med spesialbandasje.Etter

Etter operasjonen blir du overflyttet til postoperativ avdeling for videre overvåkning. Når bedøvelsen er gått ut av kroppen og du er i form til det, blir du kjørt til sengepost. Du vil få antibiotika for å forebygge infeksjon. For å forebygge blodpropp etter operasjonen, vil du hver dag få en injeksjon i magen med blodfortynnende medisin.. Det er viktig å gjøre bøy/strekkøvelser av føttene.

Dagen etter operasjonen blir det tatt et røntgenbilde av hofteleddet.

Aktivitet Aktivitet minsker risiko for komplikasjoner. Det er viktig for rehabiliteringen at du kommer tidlig i gang med aktivitet. Allerede operasjonsdagen skal du stå ved sengen minst én gang. De neste dagene under oppholdet vil du tilbringe mesteparten av dagen på oppholdsrommet. Fysioterapeut vil gi deg instruksjon i øvelser og gangtrening. Du har selv ansvar for egentrening i løpet av ettermiddagen.

Smerter 

Det er normalt å oppleve smerter etter operasjonen. Du får smertestillende medikamenter til faste tider på sykehuset. Dersom dette ikke er tilstrekkelig er det viktig at du snakker med en sykepleier, slik at vi kan vurdere andre smertelindrende tiltak.

Utskrivelsen 

Vi forventer at du kan skrives ut fra avdelingen to til tre dager etter operasjonen. Du vil få med deg resepter på smertestillende tabletter og blodfortynnende sprøyter. Det blir avtalt kontroll på poliklinikken før du reiser hjem.

Dagliglivet etter operasjonen

Det er vanlig med hevelse og blåmerker i og på benet etter operasjonen, dette vil forsvinne etter hvert. De første månedene etter operasjonen er det viktig med trening for å oppnå best mulig resultat. Ta treningen på alvor, men ikke overdriv. Husk at det også er viktig å hvile.

For at du skal avlaste det opererte benet riktig, anbefaler vi at du benytter ganghjelpemiddel i seks-åtte uker.

Du bør ikke kjøre bil før smertene har avtatt og funksjon tillater det.

Hofteprotesen kan utløse metalldetektorer på for eksempel flyplasser. Det er ikke nødvendig med dokumentasjon på at du har en protese.

Smertene vil gradvis avta, og det er individuelt hvor lenge man har behov for å bruke smertestillende etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Hvis du skal opereres eller foreta et større inngrep i munnen (for eksempel rotfylling, trekking av tann e.l.), skal du opplyse om at du har en protese. Det kan være nødvendig med forebyggende antibiotikabehandling, da det kan oppstå betennelse i området rundt protesen. Dette kan skyldes at bakterier føres til protesen gjennom blodet fra et annet sted i kroppen hvor det er betennelse.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for anestesi og kirurgi

Kontakt Klinikk for anestesi og kirurgi
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

​T-bane

 • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
 • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

 • Linje 46 til Frøensalleen
 • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

 • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
 • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

 

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

 

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

 


Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

 1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
 2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
 3. Via parcnordic.no innen 72 timer
 4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Oversiktskart over parkering på Steinerud

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic