Behandling, Distal radiusfraktur, ekstern fiksasjon

Håndleddsbrudd, operasjon med utvendig ramme

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. Ved behandling med utvendig ramme blir det først lagt på en midlertidig gips. Operasjonen utføres med kontroller etter to og seks uker. Det tar omtrent seks uker for bruddet å gro.

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. De fleste brudd blir behandlet med gips.

Les mer på helsenorge.no

Før

Ved valg av operasjon vil vi alltid først legge på en gips. Operasjonen vil så bli utført i løpet av en til to uker. Ofte kan du være hjemme i ventetiden, og så møte opp på sykehuset til avtalt tid.

Det er viktig at du beveger fingrene hele tiden etter at du har fått gips. De første dagene etter bruddet bør du også holde armen høyt, slik at hånden ikke blir for hoven.

Forberedelser til operasjon

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00. Du kan og bør drikke klare væsker som vann og saft (men ikke noe annet) fram til 2 timer før oppmøtetidspunktet på operasjonsdagen.

Under

Operasjon

Vi opererer bruddet ved å montere en ramme utenpå armen som vi fester til knokler i underarmen og hånden. Denne rammen holder bruddet i ro i korrekt stilling mens det gror.

Selve operasjonen tar omtrent 30 minutter, men dette kan variere.


Etter

Det er svært viktig at du kommer deg raskt i gang med bevegelse av fingrene. Dette bør startes så snart som mulig etter operasjonen.

Egeninnsats og gjør faren for komplikasjoner som hevelse og tilstivning mye mindre. 

Du vil få smertestillende medikamenter slik at dette skal la seg gjøre.

Bruddet er vanligvis grodd etter seks uker. Opptreningstiden etter operasjonen vil variere med bruddets kompleksitet.

  • Bandasjene skiftes én gang i uken eller dersom bandasjene er fuktige.
  • Ved sivning, vask alle pinnene og sårene med rent vann.
  • Når sivingen stopper kan du kutte ut bandasje. Skorper trenger ikke å fjernes.
  • Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift. 

Du kan dusje uten å dekke til. Skyll godt med rent vann slik at det ikke blir liggende såpe i sårene. Tørk godt med rent håndkle. Husk å alltid skifte til tørr bandasje etter dusjing.

Du vil bli innkalt til kontroll med røntgen etter cirka to uker. Her sjekker vi at bruddet fremdeles står i korrekt stilling, fjerner sting og inspiserer operasjonssårene. I noen tilfeller vil det være nødvendig å stramme rammen.

Dersom alt ser fint ut vil du bli innkalt til ny kontroll etter ytterligere fire uker. Da blir det tatt røntgen og rammen vil bli fjernet. Vi anbefaler at du tar to Paracet (til sammen 1 gram) en time før konsultasjonen. Du trenger ikke å få bedøvelse i forbindelse med fjerningen.

Bruddet trenger omtrent seks uker på å gro. Derfor skal du ikke løfte noe tungt de første seks ukene, men du kan bruke hånden til lette ting, som å løfte en kopp og å bruke bestikk. Deretter kan man vanligvis starte med gradvis belastning med mindre annet er avtalt.

Noen har behov for ekstra smertestillende på resept. Dette avtales med lege ved utreise. Resepten er elektronisk og man kan hente den ut på alle apotek. Ta med legitimasjon.

Hvor lenge det er nødvendig å være sykemeldt, er avhengig av yrket ditt. I manuelle yrker som stiller krav til tunge løft, må man regne med seks ukers sykemelding. I andre yrker hvor man ikke må løfte tungt, for eksempel kontorarbeid, kan det være nok med noen dager.


 

Informasjon fra fysioterapeut

Ikke støtt deg på hånden eller løft noe tungt. Du kan støtte eller bære med albuen. Dersom du bruker ganghjelpemiddel, må du bytte til en type der du støtter på albuen, for eksempel underarmsrullator eller underarmskrykke.

Bruk hånden så normalt som mulig til vanlige, lette aktiviteter. Bruk hånden til å kle på deg eller smøre en brødskive så langt det går.

Beveg skulderen og albuen normalt for at de uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armen opp mot taket, over på motsatt skulder og bak på ryggen. Strekk armene ut og bakover mens du trekker pusten godt inn.

Gruppe pasienter strekker armene opp i luften. Foto

Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme raskt i gang med å bevege fingrene så mye som rammen tillater. 

  • Strekk alle fingrene samtidig.
  • Sprik med fingrene.
  • Få med tommelen så mye som rammen tillater.
  • Knytt hånden. Prøv å få fingertuppene helt inn i håndflaten så mye som rammen tillater.
  • Hjelp den skadde hånden med den friske, for å få fingertuppene helt inn i håndflaten.

Det er vanlig at hånden er hoven den første tiden etter bruddet og operasjonen. Hold hånden over hjertehøyde for mest effektiv drenasje av hevelsen. Når du sitter kan du hvile armen oppå sofaryggen, på nabostolens ryggstøtte, på en pute i vinduskarmen eller på et høyt bord.

Så lenge det er vondt å pendle normalt med armen når du går, kan du hvile hånden i jakkelommen. Strekk og knytt hånden vekselsvis inne i lommen, siden fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelsen.

Kvinne hviler arm på stolrygg. Foto

Rammen fjernes vanligvis etter 6 uker. Så snart rammen er tatt av, skal du begynne å bevege håndleddet i alle retninger. Det er normalt at det er stivt og ømt i bløtvevet etter at rammen er fjernet. Bevegeligheten skal gradvis komme tilbake når du gjør øvelser og tar i bruk hånden til daglige aktiviteter. Ømhet i ytterstillingene er normalt den første tiden.

Håndleddsbrudd som er operert med utvendig ramme (distal radiusfraktur, operert med ekstern fiksasjon) gror vanligvis i løpet av 6 uker. Etter at rammen er fjernet, er det viktig at du normaliserer aktiviteter og bevegelsesmønsteret ditt så raskt som mulig. Tungt, fysisk arbeid må du trappe opp gradvis. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre.

Vær oppmerksom

Ta kontakt med sykehuset ved tegn på infeksjon:

  • Rødhet
  • Økende smerte og/eller hevelse
  • Puss, gul eller grønn væske fra såret
  • Feber
  • Sykdomsfølelse

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic