Behandling

Ankelprotese

Pasienter som har et ødelagt ankelledd som følge av artrose, leddgikt eller tidligere skader vil bli vurdert med tanke på operativ behandling.

Pasientforløp og vurdering ved ankelprotese

Diakonhjemmet har operert ankelproteser siden 1994, og er det senteret i landet utfører flest av dette inngrepet årlig. Vi er et dedikert fot- og ankelteam bestående av erfarne kirurger, fysioterapeuter og sykepleiere.

Pasientforløp og vurdering ved ankelprotese
En person i kirurgiske scrubs og en maske i et rom

Artrose i ankelleddet er langt mer sjeldent enn artrose i hofte og kne. Men cirka 1 prosent av befolkningen har slitasje/artrose i ankelleddet. Det skyldes som oftest tidligere skade på ankelen (brudd, mange overtråkk, ustabil ankel) og leddgikt, eller at man utvikler artrose uten at det er en klar underliggende årsak. Symptomene på ankelartrose er stivhet og smerter. Til å begynne med er smertene i hovedsak i startfasen av fysisk aktivitet. Senere vil man også ha smerter ved all belastning og i hvile. Ankelen kan hovne opp, og mange vil oppleve redusert bevegelighet.

Operasjon

Dersom en mener en operasjon er nødvendig vil noen pasientar bli tilbudt protese, mens andre vil få avstiving av ankelleddet. De to inngrepene har sine fordeler og ulemper som vil bli diskutert nøye med deg.

Operasjon med ankelprotese er en relativt sjelden operasjon (færre enn 100 per år i Norge), og resultatene er ikke fullt så gode som med proteser i hofte og kne.

Ankelprotese er et inngrep som tilbys pasienter med langtkommet ankelartrose. Ved et slikt inngrep fjerner man den gamle, slitte brusken og erstatter leddet med metall og plast som skal gro inn i beinet. Det er en rehabiliteringsperiode på drøye 3 mnd., men på sikt vil man kunne fungere tilnærmet normalt.

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser til ortoped for vurdering.

Se ventetider (helsenorge.no)

Røntgenbilde av begge ankler og føtter tas før timen, enten ved et røntgeninstitutt eller ved sykehusets radiologiske avdeling. Ortoped som vurderer henvisningen vil avgjøre om det er nødvendig med flere røntgenbilder, for eksempel av begge beina fra hoften til fot, for å vurdere aksene i underekstremiteten. Tidvis kan det være aktuelt med andre undersøkelser som CT og MR, men dette vurderes av ortoped. Dersom pasienten er operert i foten eller hofte/kne fra tidligere er dette nyttig informasjon for ortopeden. Vi ønsker da informasjon om når og hvor, slik at vi kan hente inn eventuelle aktuelle røntgenbilder tatt tidligere og tidligere operasjonsbeskrivelser.

FØR

Forberedelse 

Hold deg i aktivitet med tilpasset trening helt frem til innleggelsen. Det vil bidra til at du kommer deg raskere etter operasjonen.

Det er vanlig å reise direkte hjem etter utskrivelse fra avdelingen. Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem med en nyoperert ankel: Vil du ha behov for hjelp til praktiske gjøremål som innkjøp av mat, matlaging, rengjøring og klesvask? Fjern løse tepper i hjemmet, og lag plass slik at du lett kan bevege deg rundt med krykker, andre ganghjelpemidler eller arbeidsstol med hjul. Du bør sikre at baderom og dusj har sklisikkert gulv. Dersom det er mulig bør du tilrettelegge slik at du kan bo hovedsakelig på ett plan.

Kontakt fysioterapeut på hjemstedet for avtale om videre trening etter utskrivelsen.

Kontakt din hjemkommune hvis du har behov for hjelp fra hjemmetjenesten ved hjemkomst. 

Hjelpemiddelformidlingen

I forbindelse med operasjonen vil du få bruk for noen praktiske hjelpemidler, både på avdelingen og hjemme. Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. 

For innbyggere i Oslo kan midlertidige hjelpemidler (merket med M nedenfor) hentes på Hjelpemiddelformidlingen Oslo kommune. 

Adresse: Kabelgaten 15 på Økern, vis-à-vis Kuben vgs. 

Telefon:  23 43 92 00  

Åpningstid: Mandag-fredag kl. 9-15

Besøk nettsidene til Hjelpemiddelformidlingen

Ved behov for informasjon om tilpasninger i hjemmet, kan man kontakte ergoterapeut eller fysioterapeut i egen bydel. 

Telefonnummer til Oslo kommunes kontaktsenter:  21 80 21 80

Innbyggere utenfor Oslo kan kontakte hjelpemiddellageret i hjemkommunen.

Hvilke hjelpemidler bør du skaffe deg?

 • Ganghjelpemiddel: Krykker (eventuelt med ispigger), underarmsrullator (M)
 • Langt skohorn
 • Dusjstol/badekarbrett/håndtak i dusjen (M)
 • Arbeidsstol på hjul, eventuelt kontorstol (M)

Hvordan bør du tilrettelegge hjemme?

 • Høy stol med armlener
 • Høy nok seng
 • Fjerne tepper og andre snublefeller
 • Ha det lett fremkommelig inne
 • Eventuelt montere rekkverk/håndtak ved trapper
 • Ordne/handle inn mat

Ved hjemreise, har du ordnet

 • Noen som kan hente deg/følge deg hjem
 • Noen som tar imot deg hjemme

Kosthold

Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig med et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Dette finnes blant annet i magert kjøtt, fisk, ost, melk og egg. Du bør også drikke rikelig.

For å optimalisere tilheling er det viktig å ha nok D-vitamin og kalk i kroppen. Det er derfor fint om du tar kontakt med fastlege, for å måle D-vitamin i blodet. Har du lav D-vitamin bør du starte på tilskudd.

Røyking og snus

Røyking reduserer blodgjennomstrømmingen, og kan dermed gi økt risiko for komplikasjoner. Røyking gir dårligere tilheling, både i huden og i beinet. Vi anbefaler derfor at du slutter å røyke. Nikotinplaster/-tyggegummi er bedre enn sigarettrøyk, og kan brukes dersom du synes det er vanskelig å slutte helt.

Vi gjør oppmerksom på at Diakonhjemmet sykehus er røykfritt.

Forberedelser kvelden før operasjon

Kvelden før operasjonen er det viktig at du spiser og drikker godt, også kveldsmat. Selv om du skal faste fra midnatt kan du drikke klare væsker (vann, te, saft, kaffe uten melk og sukker) frem til kl. 6. Etter kl. 6 skal du hverken spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi.

Kjøp 250 ml Hibiscrub/Lactacyd på apoteket, les bruksanvisningen nøye. NB! Fjern kunstige negler, neglelakk, sminke, smykker, ringer og piercing før du dusjer.

 1. Dusj hele kroppen 
 2. Fyll hånden med såpen
 3. Vask håret grundig med såpen 
 4. Såp deretter inn hele kroppen med såpen, og vær spesielt nøye med: - nesen og rundt ørene - armhulene - navlen - nedentil 
 5. Skyll nøye! 
 6. Gjenta punkt 2-5 
 7. Tørk deg med et rent håndkle. Ikke bruk noen form for krem på huden etter dusjen 
 8. Ta på deg rene klær og bruk nyvasket sengetøy

På morgenen på operasjonsdagen skal du gjenta punkt 1-8, bortsett fra punkt 3 om hårvask, før du kommer til sykehuset.

Du må også ta fotbad kvelden før operasjon.

 

Ved innleggelse må du ha med deg

 • Faste medisiner og oppdatert oversikt over legemidler du bruker
 • Eventuelle behandlingshjelpemidler (for eksempel CPAP, BiPAP, blodsukkerapparat)
 • Romslige sko med hælkappe og sklisikker såle, gjerne uten lisser eller med elastiske lisser
 • Toalettsaker
 • Romslig og behagelig tøy. Særlig bukser som er vide nok til å trekke over en gips.
 • Krykker eller annet ganghjelpemiddel
 • Bankkort/penger til å hente ut resepter og eventuell hjemtransport

OBS! Legg igjen smykker og verdisaker hjemme. Sykehuset kan dessverre ikke ta ansvar for dine verdisaker under oppholdet. Eventuelle verdisaker kan oppbevares i safe, men det er begrenset tidsrom for når dette kan hentes ut, og verdisakene må i så fall kunne legges i en A5-konvolutt.

Hva kan føre til at operasjonen blir utsatt?

Nylig eller pågående feber/infeksjon som for eksempel: tannverk, bihulebetennelse, halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, samt sår, utslett, små rifter eller skrubbsår kan føre til at operasjonen blir utsatt. Dette fordi det kan øke risikoen for alvorlig infeksjon etter et kirurgisk inngrep. Dersom dette gjelder deg, ta kontakt med inntakskoordinator så tidlig som mulig før innleggelsen.

Under

Operasjonsdagen

Du møter fastende. I løpet av morgentimene blir du tilsett av kirurg og tatt imot og klargjort til operasjon av sykepleier. Det blir ofte noen timer venting, så ta gjerne med noe å lese på. Det er flere operasjoner på samme operasjonsstue. 

Operasjonen

Operasjonen gjennomføres enten i spinalanestesi, nerveblokade på låret eller narkose. Dette avgjøres etter en helhetsvurdering fra anestesilegen. Kirurgen åpner inn til ankelleddet i et snitt foran på leggen og ut på foten. Det nedslitte leddet blir fjernet og kirurgen setter inn protesedelene. Såret lukkes ved hjelp av sting i huden. Når såret er dekket til får du en gipslaske som skal ligge på beinet de første par dagene.

Etter

Etter operasjonen blir du overflyttet til postoperativ avdeling for videre overvåkning. Når bedøvelsen er gått ut av kroppen og du er i form til det, blir du kjørt til sengepost.  

Ofte setter anestesilegene en nerveblokade før eller etter operasjonen. Blokaden gjør sånn at du ikke kjenner foten din i det hele tatt – man mister både følelse og kraft. Dette er god smertelindring, og effekten av denne kan vare til godt utpå første dagen etter operasjon. Du vil få antibiotika for å forebygge infeksjon under og etter operasjon. For å forebygge blodpropp etter operasjonen, vil du hver dag få en injeksjon i magen med blodfortynnende medisin. Denne medisinen skal du fortsette å ta 10 dager etter utreise. 

Dagen etter operasjonen blir det tatt et røntgenbilde av ankelleddet.

Under oppholdet

Smertelindring

Det er normalt med smerter etter operasjonen. Du får smertestillende medikamenter til faste tider på sykehuset. Dersom dette ikke er tilstrekkelig er det viktig at du snakker med sykepleier, slik at vi kan vurdere andre smertelindrende tiltak. 

Aktivitet

Aktivitet minsker risiko for komplikasjoner. De første dagene etter operasjonen bør du innimellom forsøke å være ute av sengen på dagtid, men sørge for å ha gode pauser med foten liggende høyt når du sitter eller hviler. Fysioterapeut vil gi deg instruksjon i øvelser og gangtrening.

Gipslasken fjernes normalt andre postoperative dag, og du vil få en mer stabil gips, som du skal ha de neste 3 ukene. 

Utskrivelse

Vi forventer at du kan skrives ut fra avdelingen to dager etter operasjonen. Du vil få med deg resepter på smertestillende tabletter og blodfortynnende sprøyter. Det vil bli avtalt kontroll på poliklinikken.

Dagliglivet etter utreise

Det er vanlig med hevelse i den opererte ankelen i lang tid etter operasjon. For å forebygge hevelse, anbefaler vi at du har benet høyt på en pute når du hviler. De første månedene, opptil et år etter operasjonen, er det viktig med trening for å oppnå best mulig resultat. Ta treningen på alvor, men ikke overdriv.

For at du skal avlaste det opererte benet riktig, vil du være avhengig av ganghjelpemiddel i minimum 6 uker. Etter 3 uker fjernes gips og man får tilpasset en ortosestøvel som skal benyttes hele døgnet påfølgende 3 uker. Ortosestøvelen skal tas av 3 ganger hver dag for gjennomføring av øvelser for ankelleddet som instruert av fysioterapeut. Etter 6 uker avvikles ortosestøvelen og du fortsetter med øvelser og gangtrening. Ganghjelpemiddel benyttes til du kan gå uten og halte.

Du bør ikke kjøre bil før smertene har avtatt og funksjon tillater det. 

Ankelprotesen kan utløse metalldetektorer på for eksempel flyplasser. Det er ikke nødvendig med dokumentasjon på at du har en protese. 

Smertene vil gradvis avta, og det er individuelt hvor lenge man har behov for å bruke smertestillende etter operasjonen.  

Du vil bli fulgt regelmessig ved kontroller, som anført under. Informasjon om operasjonen og svar på spørreskjema vil bli lagret i en lokal database. Informasjon herfra kan senere anonymiseres og tas ut for bruk i forskningsøyemed. Dersom du ikke ønsker at slik data lagres om deg må du gi beskjed. 

Kontroller

3 ukers kontroll for å fjerne sting og gips, og starte med ortosestøvel

6 ukers kontroll ved avvikling av ortosestøvel

3 mnd. kontroll med røntgen av ankelen

1 års kontroll med røntgen

3 års kontroll med røntgen

5 års kontroll med røntgen (og videre hvert femte år)