Første pasient i ny CT-maskin!

Stor milepæl 7. august: Da ble første pasient undersøkt i en av sykehusets to nye CT-maskiner.

Publisert 08.08.2024
Sist oppdatert 09.08.2024
En gruppe kvinner i hvite laboratoriefrakker
– Det er et flott lokale og ekstra gøy siden datteren min jobber her på sykehuset, sier første pasient på CT i nye G-fløy, Kitty D. Langballe. Her sammen med (f.v.) avdelingsleder Bente Lund Neple og fagradiograf Linn Helen Valstad ved Radiologisk avdeling.

– Dette har vi gledet oss til! De nye maskinene gir oss mange nye muligheter og økt kapasitet, sier fagradiograf Linn Helen Valstad ved Radiologisk avdeling.

Radiografene i fagteam CT og fagteam MR er sammen med representanter fra maskinenes leverandører nå i gang med testing, forberedelser og finjustering av maskinene. Deretter følger en periode med opplæring av øvrige ansatte ved Radiologisk avdeling, med gradvis overflytting av alle pasienter til G-fløy og den nye generasjonen radiologisk utstyr.

– Dette er ikke «plug and play-maskiner» og det er mye arbeid som skal gjøres på maskinene før de er operative med optimal kvalitet, sier avdelingsleder Bente Lund Neple ved Radiologisk avdeling.

Allerede 7. august fikk vi en smakebit på fremtiden.

Hvorfor nye maskiner?

MR- og CT-maskiner har funksjonstid på rundt ti år. Da de gamle CT- og MR-maskinene nærmet seg slutten av sin funksjonstid, ble det besluttet å investere i nye maskiner, for samtidig å utvide kapasiteten.

– I tillegg sikrer dette at vi er robuste ved nedetid, slik at vi kan unngå overflytting av pasienter, eksempelvis i forbindelse med service, forteller Neple.

Med de nye maskinene kan undersøkelser utføres med høyere diagnostisk kvalitet uten at de tar lenger tid enn tidligere.

– Dette skyldes hovedsakelig kunstig intelligens (KI) som gir svært effektiv bildeprosessering – som er et stort fremskritt. Maskinene gir muligheter for økt kvalitet på undersøkelser vi allerede utfører samt mulighet for nye undersøkelsessekvenser, spesielt på MR, forklarer overlege Erik Haavardsholm ved Radiologisk avdeling.

Hva er forskjellen på CT og MR?

CT (fra engelsk computed tomography) bruker røntgenstråler til å danne bilder, mens MR (magnetresonanstomografi) baserer bildedannelsen på et kraftig magnetfelt og radiobølger. CT brukes mye til kreftutredning og kontroll, akutte undersøkelser som ved akutte magesmerter, lungeundersøkelser, infarkt, blødning i hodet og mye mer.

CT er god på fremstilling av skjelettet og brukes i utredning av brudd, samt vurdering av skjelettstrukturer før og etter operasjon. MR er god på fremstilling av bløtvev som bukorganer, muskler, sener, ligamenter, brusk, hjerne og ryggmarg. 

Topp moderne utstyr

Det er to ulike MR-maskiner som er på plass: Siemens Sola 1,5 Tesla (T) og Siemens Vida 3 T. De fleste nevrologiske undersøkelser av hjerne og ryggmarg, og muskel- og skjelettundersøkelser vil utføres på 3 T-maskinen, mens abdomen-undersøkelser stort sett gjøres på 1,5 T.

De to nye CT-maskinene er i all vesentlighet like, og topp moderne modeller fra GE; Revolution Apex Elite. Maskinene er både svært raske og kraftige, hvilket gjør dem spesielt egnet til å kjøre CT hjerte, men samtlige andre undersøkelser vil dra nytte av fremskrittene som er kommet siden innkjøp av den gamle CT-maskinen.

En gruppe mennesker i hvite laboratoriefrakker som står foran en medisinsk maskin
– De nye maskinene er selvfølgelig stor stas for oss i avdelingen, men først og fremst er dette en oppgradering for hele sykehuset. Både pasienter, klinikere og forskere vil ha glede av nye og flere maskiner, sier avdelingsleder Bente Lund Neple (t.v.) som viser frem én av to nye CT-maskiner, sammen med enhetsleder for radiografi Stine Bøe Gundersen (3. fra venstre) og fagteam CT bestående av Henrik Ovesen Skeistrand, Torbjørn Wærstad og Linn Helen Valstad.

Noen fordeler med de nye MR-maskinene

  • Undersøkelse av arterier (angiografi) uten kontrast.
  • Fri pust-MR av lever: Pasienten kan puste fritt under bildeopptaket.
  • Dynamiske kontrastundersøkelser: Gir fremstilling av kontrastoppladning hele veien fra kontrasten er gitt til kontrasten er ute av det avbildede skadeområdet.

Noen fordeler med de nye CT-maskinene

  • Detektorbredden (bredden maskinen kan ta bildeopptak på) øker fra 4 cm til 16 cm. Dette vil gi raskere undersøkelser med mindre støy og forstyrrelser i bildene.
  • CT av hjerte vil gi mye bedre bilder da de nye maskinene ikke er like sensitive på hjerterytme som den gamle maskinen.
  • Betydelig forbedret bilderekonstruksjon med høyere kvalitet på undersøkelsene og mulighet for lavere stråledose til pasientene.

Godt samarbeid og verdifull kompetanseoverføring

Det er godt faglig samarbeid med andre sykehus, som Lovisenberg og OUS, der de har tilsvarende maskiner. Fagmiljøene hjelper hverandre på tvers av sykehusene og deler erfaringer og tips.

– Alle er tjent med at undersøkelsene blir så gode som mulig uavhengig av hvor de utføres. Det er naturlig og faglig inspirerende å dele erfaringer, sier fagradiograf Dag Sjølie.

En gruppe mennesker som sitter rundt et bord og ser på en bærbar datamaskin
Radiografene får opplæring av leverandørene Siemens (MR) og GE (CT). Da kan de spørre om og teste ut ulike innstillinger, teknikker og undersøkelser. Her tester MR fagteam bestående av Dag Sjølie, Hanne Edvardsen og Vegard Gjersdal, én av to nye MR-maskiner sammen representant fra Siemens.

Kontinuerlig forbedring og effektivisering

Flere maskiner betyr i teorien flere undersøkelser. I en overlapp-periode på to måneder for MR og fem måneder for CT har sykehuset de fire nye samt de to gamle maskinene for å kunne opprettholde volumet av undersøkelser imens opplæring av ansatte pågår. Både gammel CT- og MR-maskin gjenkjøpes av leverandør. På de gamle maskinene gjøres undersøkelser som vanlig.

– Etter hvert som vi lærer oss de nye maskinene oppnår vi en kontinuerlig forbedring og effektivisering. Kvaliteten vil være høy fra første undersøkelse, men vil stadig forbedres etter hvert som vi blir kjent med maskinene og får justert parameterne. Målet er å levere best mulig diagnostikk med riktig bruk av ressurser, forklarer Haavardsholm.

Les om da sykehusets nye MR-maskiner kom på plass