Diagnose

Hemokromatose

Hemokromatose er den vanligste arvelige sykdommen i Norge. Tilstanden gir økt mengde jern i kroppen. Dersom jernoverskuddet blir for stort, er behandlingen årelating - altså regelmessig blodtapping.

Symptomer

Hvis du opplever tretthet, slitenhet og/eller leddsmerter og har familiemedlemmer med kjent hemokromatose, bør du oppsøke fastlegen din for å stadfeste om du har hemokromatose. 

 

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om hemokromatose kan fastlegen din henvise deg til spesialisthelsetjenesten for eventuell utredning og/eller blodtapping. Enkelte legekontor og distriktsmedisinske sentre utfører diagnostisering og blodtapping selv.

Utredning

Diagnosen stilles på bakgrunn av eventuelle funn i blodprøve. Det blir målt serum-ferritin, transferinmetning og det blir gjort en gentest. 

Hvis du får påvist hemokromatose, tar vi også blodprøver for å avdekke eventuelle tegn til skader i lever, bukspyttkjertel, hjertet og hypofysen. Ved positive prøvesvar kan det også bli aktuelt med videre utredning i form av MR og/eller ultralyd av lever, samt EKG og ultralyd av hjertet. 

Behandling

Det er viktig å starte behandlingen før organene er skadet. Forskning tyder på at denne grensen er ved ferritin-verdier rundt 800-1000 ug/L.

Når vi tapper deg for blod, tar vi cirka 450 ml blod. I tillegg tar vi blodprøver. Behandlingen tar vanligvis mellom åtte og tolv minutter, og du blir trygt overvåket under hele prosessen.


Blodvolumet vil normalisere seg i løpet av noen timer. For å unngå uheldige reaksjoner som følge av væsketapet, bør du hvile i 15 minutter etter behandling, og drikke rikelig. Vi ber om at du venter med å dra hjem til du føler deg helt vel.

Kosthold og alkohol

Vi anbefaler at du har et normalt, sunt kosthold. Kostregulering har ingen hensikt. Det er viktig at du unngår å ta jerntabletter.

Det er fornuftig å være forsiktig med alkohol, spesielt dersom leveren din er påvirket. Hvis du har leverskade, anbefaler vi totalavhold fra alkohol.

Oppfølging

I behandlingsfasen tapper vi blod en gang hver 1.-6. uke, inntil vi vurderer at dine ferritinverdier er i normalområdet for friske personer. 

I vedlikeholdsfasen foregår blodtapping alt fra en gang i måneden til en gang i året, avhengig av hvor fort dine ferritinverdier stiger igjen. 

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for medisin

Kontakt Klinikk for medisin
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

 

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

 

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

 


Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Oversiktskart over parkering på Steinerud

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic