Fotbrudd
Foten består av 26 knokler og mange forbindelser med ledd. Leddene holdes samlet av kraftige leddbånd, og aktiv funksjon i foten besørges av sener og muskler fra legg og fot. En rekke nerver og blodkar som løper i lengderetningen av foten, forsyner foten med blod, følelse og signaler til fotens finere muskulatur. Fotens anatomi er fininnstilt, og smertefri funksjon er avhengig av minst mulig avvik i denne anatomien.
Årsak
Brudd eller skader i foten kan oppstå isolert, eller som ledd i høyenergiskader hvor også andre deler av kroppen blir skadet. I noen tilfeller vil skadene oppstå som følge av lang tids overbelastning av knokkelvevet, og det kan oppstå tretthetsbrudd. I det siste tilfellet vil det være viktig å være bevisst disse potensielle skadene, da de lett kan overses, og det er også viktig at pasienten gjør helsepersonell oppmerksom på symptomer som kan gi mistanke om slike skader.
I noen tilfeller vil skadene oppstå som følge av lang tids overbelastning av knokkelvevet, og det kan oppstå tretthetsbrudd Slike skader vil som oftest fastlegen kunne starte utredningen av, og ender som oftest til vurdering på en ortopedisk poliklinikk for å vurdere behovet for ytterligere operativ behandling.
Utredning
Ved skade i foten, vil man under utredning kartlegge hvor skaden har oppstått, omfanget av skaden og hvilken behandling som er aktuell for skaden. Ofte vil skadeomfanget avklares med en CT-undersøkelse av foten.
Oversikt over ulike brudd og skader i foten
«Ute av ledd» – Luksasjoner»
En luksasjon vil si at et ledd ikke lenger ligger anatomisk anordnet, og kan forekomme i alle deler av foten. Enkelte luksasjoner krever mye energi for å oppstå, og er således alvorlige skader. Det er viktig at leddet settes på plass så fort som mulig, og krever i mange tilfeller kirurgisk behandling innen få timer.
Luksasjoner skyldes skader av leddbånd, ofte med samtidig skade av knokler og ledd. Ser man det nødvendig, må man i en del tilfeller også behandle ledsagende brudd, og i noen tilfeller er det nødvendig å fusjonere ledd som er sterkt skadet.
Brudd
I alle knoklene i foten kan det i utgangspunktet oppstå brudd, men ikke alle trenger kirurgisk behandling. Her følger en oversikt over ulike typer brudd og mulig behandling:
Behandling
Skader i fot som trenger operativ behandling
Hvorvidt en skade skal behandles med operasjon, avhenger ikke bare av skaden, men også individuelle forhold. Dårlig sirkulasjon i benet som følge av røyking og diabetes, manglende evne til samarbeid, eller lave krav til funksjon, trekker i retning av ikke-operativ behandling.
Bindevevet i foten er meget løsmasket, dette tillater store hevelser i foten ved skader. Hvis det er en skade som skal opereres, er det viktig at hevelsen er tilstrekkelig under kontroll før operasjon. Dette innebærer:
- Total avlastning av foten frem til operasjon
- Påleggelse av komprimerende bandasje og / eller gips
- Unngå at foten holdes under hjertehøyde
- Blodfortynnende medisiner for å forhindre blodpropp
Forberedelser ved operasjon
Ved operasjon skal du faste fra midnatt før operasjonsdagen. Det vil si at du ikke kan spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller. Du kan og bør drikke klare væsker (vann eller saft), men ikke melkeprodukter og juice, fram til 2 timer før operasjonen.
Hvis man ved kirurgisk behandling setter inn metall eller annet fremmedmateriale, vil man gi antibiotika før, under og etter operasjonen for å forhindre infeksjon.
Skader som ikke trenger operativ behandling
En skade som ikke trenger operasjon, vil likevel trenge adekvat behandling:
- Gips eller avlastende ortoser frem til skaden er tilhelet
- Regelmessig oppfølging med røntgenbilder, enten ved ortopedisk poliklinikk, eller i samarbeid med legevakt
- Forventet behandlingstid for de fleste bruddskader er 6-8 uker
- Behov for å endre til operativ behandling vurderes fortløpende
Oppfølging
Etter behandling med operasjon vil de fleste følges opp etter standardiserte rutiner:
- Påleggelse av gips frem til de første røntgenbildene etter operasjon
- Totalavlastning, eventuelt gradert belastning frem til forventet tilheling, med eller uten gips
- Smertestillende medisiner
- Individuell vurdering i forhold til videre bruk av blodfortynnende medisiner
- Oppfølging på poliklinikken frem til skaden er ferdigbehandlet
- Vanlig behandlingstid for brudd er 6-8 uker, mens for leddbåndskader vil behandlingstiden kunne være opp mot 12 uker.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for anestesi og kirurgi
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo