Behandling
Dupuytrens kontraktur - operasjon
Ved Dupuytrens kontraktur blir bindevevshinnen i håndflaten tykkere og lager harde knuter og strenger under huden. Tilstanden er mest vanlig i Norden og kalles ofte «vikingfinger». Årsaken er ukjent, men det er ofte arvelig.
Diagnosen blir stilt ut fra sykehistorie med årsaker og symptomer, og legens undersøkelse. Vanligvis blir ikke ømme knuter i håndflaten behandlet i tidlig fase, for det kan påskynde sykdomsprosessen. Dersom sykdommen gir funksjonstap og leddene stivner, kan det være aktuelt med operasjon.
Henvisning og vurdering
Fastlegen henviser til spesialisthelsetjenesten for vurdering.
Før
Det er ingen forberedelser til denne operasjonen.
Under
Under operasjonen blir de harde strengene eller knutene i den fortykkede bindevevshinnen fjernet slik at fingrene kan strekkes ut. Operasjonen kan ta fra 30 minutter til tre timer og gjøres i lokalbedøvelse eller narkose, avhengig av hvor omfattende inngrepet er. Noen ganger er det nødvendig med hudtransplantasjon dersom huden har blitt veldig stram.
Du får en myk bandasje som gir lett trykk eller en gips på hånden og de opererte fingrene. Vanligvis kan du reise hjem samme dag.
Etter
For å motvirke hevelse i hånden etter operasjonen bør du:
- Holde hånden høyt (over hjertehøyde) når du ikke bruker hånden, og strekke ut i skulderen.
- Ha hånden på pute om natten.
- Bevege på og bruke hånden så mye som bandasjen tillater, men unngå tunge løft.
- Bøye og strekke fingrene og armen flere ganger daglig
Du kan oppleve smerte i operasjonsområdet i noen dager. Du kan ta smertestillende ved behov (for eksempel Paracet og Ibux).
Vanligvis blir du sykemeldt inntil 4 uker, avhengig av typen arbeid du gjør. Etter en uke skal du til kontroll og skifte bandasje. Da får du eventuelt tilpasset støtteskinne som du skal bruke om natten i en periode. Du vil få veiledning til arrbehandling og opptrening av håndfunksjon hos ergoterapeut. Kontrollene avtales etter behov.
Stingene fjernes av en sykepleier eller fastlege etter 10-14 dager.
Vær oppmerksom
Dersom bandasjen er for trang, om du får feber, har vedvarende smerter eller hevelse som ikke går tilbake må du kontakte sykehuset.
Det er alltid en risiko for at noe av følelsen i fingeren kan bli nedsatt i en kortere eller lengre periode etter operasjon. Dersom fingeren har vært svært bøyd over lang tid kan det være vanskelig å få rettet den helt ut. Det er også en risiko for at tilstanden kan komme tilbake igjen.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for anestesi og kirurgi
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo