Diagnose
Diabetiske fotsår
Pasienter med diabetes, både type 1 og 2, kan oppleve tap av følelse og redusert blodsirkulasjon i føttene. Redusert følelse i huden på føttene gjør at du ikke kjenner når nye sår oppstår og ikke får nødvendig behandling av disse. Overfladiske sår kan i noen tilfeller føre til en dyp infeksjon, som i verste fall kan bli så alvorlig at amputasjon blir nødvendig.
Forebygging
Når du har fått et sår på foten, og er diabetiker, er det viktig med undersøkelser for å fastslå hvor alvorlig såret er.
Som diabetiker bør du få føttene dine undersøkt jevnlig, minst en gang i året. Undersøkelsen bør gjøres av fastlege, sykepleier eller terapeut med kunnskap om diabetes og sår.
Disse kan teste at du ikke har nedsatt følelse og blodsirkulasjon, samt sjekke eventuelle feilstillinger, trykkutsatte områder, hard hud, sår eller andre hudproblemer.
Dersom det er behov for behandling og oppfølging i spesialisthelsetjenesten kan fastlege henvise deg.
Henvisning og vurdering
Fastlegen henviser deg til spesialisthelsetjenesten for behandling av såret.
Før
Du må ha med følgende til første kontroll:
- oppdatert medisinliste
- tilpassede såler og/eller sko dersom du har dette
Under
På sykehuset får du konsultasjon med lege og sykepleier som kartlegger følgende:
- regulering av grunnsykdommen diabetes
- sirkulasjon
- følelse
- sårets dybde
Undersøkelsen vi gjør på sykehuset består av blodprøver og undersøkelse av såret på foten. Enkelte ganger tar vi også røntgen, MR eller CT-angio, som er bilder av blodårene i bena.
Basert på utredning vurderer lege videre behandling. I noen tilfeller er det aktuelt at du følges opp i primærhelsetjenesten av din fastlege og hjemmesykepleien.
Behandling av fotsår består av å behandle infeksjoner, gjenopprette blodsirkulasjonen, sårstell der død hud fjernes og å avlaste såret ved å tilpasse skotøy.
Du får en bandasje på foten som beskytter og samler opp væske fra såret. Det kan hende du trenger antibiotika dersom det er infeksjon i såret.
En ortopediingeniør lager spesialtilpassede såler, fottøy og eventuelle andre hjelpemidler for å forhindre nye sår, for pasienter hvor dette er nødvendig.
I tillegg tar vi bilder til journalen din, og skriver en sårjournal som du får med hjem. Bildene og journalen blir levert til fastlege eller hjemmesykepleie, dersom de skal følge opp sårene videre.
Etter
Det er viktig at du (eller familie/hjemmesykepleie) undersøker føttene daglig når du har fotsår og har fått opplæring i hva du skal se etter og når du skal ta kontakt med helsepersonell. Se også etter om det har kommet steiner eller lignende i skoene før du tar dem på for å forhindre nye sår.
Du vil bli fulgt opp av lege og sykepleier med kompetanse på diabetes og sår. Lege vurdere hvor lenge du vil ha behov for oppfølging i spesialisthelsetjenesten, og når du kan fortsette behandling videre i kommunen og hos fastlege.
Vær oppmerksom
Du bør bruke fuktighetskrem ved tørr hud under føttene og gå jevnlig til fotterapeut for å klippe negler og fjerne død hud.
Unngå å bruke uegnet verktøy til egenbehandling, som liktornplaster, vortemidler, elektriske filer og lignende.
Får du nye sår på føttene må du ta kontakt med fastlegen din.
Om sårene blir verre må du ta kontakt med fastlege eller poliklinikken, dersom du følges opp der.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for anestesi og kirurgi
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo