#grønnmatDS

Grønn mat

Du vet når du står i butikken og tenker "Hva i all verden skal jeg lage til middag i dag?" Vi har alle vært der. Det er lett å ty til gjengangerne. Med den klimakrisen vi står i, kan vi gjøre en forskjell med å spise mindre kjøtt. For mange kan det være en ekstra stor utfordring.

En gruppe kvinner som poserer for et bilde
Møt noen av dem som står bak #grønnmatDS, f.v.: Kathrine Daniloff, Vera Trovik Fløgstad, Marie Grøttum, Lisa Cornelia Kolbjørnsen, Eli Sollerud, Sella Aarrestad Provan.

Derfor har sykehusets ansatte startet oppskriftskonkurransen #grønnmatDS, der vi deler våre favoritt-vegetaroppskrifter.

Se alle oppskriftene

Bli med du også!

Om du har en vegetartoppskrift du lager om og om igjen, del den med oss! Da kan du bli trukket ut til å få din oppskrift på sykehusets hjemmeside, og kanskje venter en liten overraskelse?

Følg også emneknaggen #grønnmatDS på Instagram for å enklere finne frem til potensielle middagsfavoritter.

Hvorfor delta?

Maten vi spiser har et betydelig klimaavtrykk. Ved å samles om å dele og prøve ut velsmakende vegetarretter, kan vi inspirere hverandre til å gjøre mer bærekraftige valg. I tillegg er det en super måte å skape relasjoner på tvers i sykehuset.

– Historien er full av overganger, vi har sluttet å røyke inne og begynt å bruke bilbelter. Det er ikke slik at vi alle trenger å slutte helt å spise kjøtt, men vi vet at en overgang til et kosthold med mer grønt og mindre kjøtt er det tiltaket, på befolkningsnivå, som forskerne mener vil gi størst reduksjon i utslipp av klimagasser. Med denne konkurransen ønsker vi å vise at god mat ikke trenger å være dyr, og senke terskelen for å prøve noe nytt, sier Sella Aarrestad Provan, overlege i revmatologi, seniorforsker og revmatolog ved Enhet for klinisk forskning.

Hvordan delta?

Det er noen få, men viktige kriterier for oppskriftene du kan dele:

  • Oppskriften må være vegetarisk (uten kjøtt/fisk/skalldyr, men kan inneholde egg og meieriprodukter)
  • Skriv ingredienser, mengde, fremgangsmåte og antall porsjoner. Følg gjerne malen (docx)
  • Regn ut klimaavtrykk med klimakalkulatoren: https://myemissions.green/food-carbon-footprint-calculator/
  • Legg ved bilde av retten, og gjerne av deg selv også

Merk! Oppskriften trenger ikke være din egen, la deg gjerne inspirere av andre. Husk bare å skrive hvor du hentet inspirasjon fra.

Ditt bidrag kan gjøre en forskjell – både for deg selv og omgivelsene dine.

– Vi håper at tips om velprøvde vegetarfavoritter gjør at den eventuelle mangelen på erfaring med vegetarmat ikke lenger skal være til hinder for et grønnere kosthold, sier prosjektgruppen.

Send oppskriften til grønn.kongress@diakonsyk.no og mariekg@diakonsyk.no. Merk e-posten med «Grønn mat-konkurranse».

Se oppskriftene og la deg inspirere – håper det smaker!

    Sist oppdatert 14.05.2024