Ombygging på Vinderen vedtatt i Helse Sør-Øst

8. april ble planene om ombyggingen på Vinderen godkjent i Helse Sør-Øst RHF. Nå fortsetter prosessen til en konkretisering av planarbeidet for ombyggingen.

Publisert 11.04.2025
En stor murbygning med grønne lister

I 2022 ble det besluttet at behandlingstilbudet for pasientene fra Diakonhjemmet sykehus, som i dag behandles ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, skal flyttes til Diakonhjemmet sykehus.  Dette gjelder 16 døgnplasser innen allmennpsykiatrisk døgnbehandling. I tillegg ble det i 2024 besluttet at pasienter med tidlig psykose tilbakeføres fra Oslo universitetssykehus HF til Diakonhjemmet sykehus, hvilket utgjør tre døgnplasser. En forutsetning er at det legges til rette for økningen uten at dagens kapasitet reduseres.

Diakonhjemmet sykehus gjennomførte konseptfasen for å identifisere hvilke tiltak som må gjennomføres for å kunne øke kapasiteten.  Helse Sør-Øst RHF, som eier bygg A, B og C ved Vinderen, skal finansiere tiltakene. Diakonhjemmet sykehus skal betale kostnadene gjennom fremtidige leiekostnader.

Arbeidet med forprosjektet startet høsten 2024, ledet av en styringsgruppe med representanter fra både Diakonhjemmet sykehus og Helse Sør-Øst RHF. Forprosjektet bygde videre på det foreslåtte konseptet anbefalt av Diakonhjemmet sykehus. Konseptet innebærer at pasienttilbudet som i bygg A flyttes over til 2. etasje i bygg C, tre psykoseplasser etableres i underetasjen, og tilpassede plasser legges til rette i bygg A. Samlet sett vil dette sørge for at dagens tilbud opprettholdes samtidig som kapasiteten økes med 19 døgnplasser.  

Forprosjektrapporten

Forprosjektrapporten beskriver de anbefalte tiltakene som skal støtte opp under et godt pasienttilbud og gi et best mulig arbeidsmiljø for ansatte. Omfanget av ombyggingen er tilpasset den økonomiske bæreevnen til Diakonhjemmet sykehus.

En såkalt «pluss-liste» er etablert, med tiltak som skal gjennomføres dersom øvrige tiltak kan gjennomføres til en lavere kostnad enn kalkulert. Den samlede kostnaden for ombyggingen er vurdert av en ekstern part ved hjelp av en økonomisk usikkerhetsanalyse.

Ledergruppen i Helse Sør-Øst RHF behandlet forprosjektrapporten 8. april 2025, og godkjente prosjektforslaget med en styringsramme på 189,1 millioner kroner.

Videre fremdrift

Styringsgruppen og prosjekteringsgruppen fortsetter arbeidet.

Arbeidet er foreslått gjennomført som en såkalt utførelsesentreprise. Det innebærer at tiltakene beskrives av byggherren, og utføres av den entreprenøren som blir valgt. Målet er å ha et komplett anbudsgrunnlag klart for utsendelse innen sommerferien. Byggearbeidene kan da starte til høsten, og bygg C tas i bruk våren 2026.

Konkurransen for arbeidene i bygg A planlegges utlyst på slutten av neste år (2026), med oppstart av de fysiske arbeidene så snart pasientene er flyttet over i bygg C. Det skal gjøres mer omfattende arbeider i bygg A enn i C, så trolig vil bygg A ferdigstilles sommeren 2027. Det presiseres at dette er en tentativ plan, og at mer detaljert plan må legges sammen med entreprenør når denne er på plass.

Vedlikehold

Bygg A har behov for oppgraderinger. Bygget må oppgraderes for å tilfredsstille alle brannkrav, og det må gjøres vedlikehold av tak, fasader og drenering. Kostnadene ved å legge til rette for automatisk slukkeanlegg vil bæres av Helse Sør-Øst RHF som eier av bygget. Kostnadene for å gjennomføre vedlikehold vil også bæres av Helse Sør-Øst RHF, og belastes Diakonhjemmet sykehus gjennom fremtidig leie. Det er gjort en kartlegging av behov, omfang og utarbeidet foreløpige kostnadskalkyler. Trolig vil det være hensiktsmessig å gjennomføre øvrige tiltak i parallell med prosjektet.

Ivaretagelse av ansatte og pasienter

Arbeidet med ombyggingen vil i perioder innebære ulemper for pasienter og ansatte. Ved arbeid som griper inn i byggenes konstruksjoner, som boring og hulltaging, vil det oppstå støy som også vil berøre pasienter og ansatte i andre deler av bygget. Det må derfor jobbes videre med hvordan bygningsarbeidene kan utføres parallelt med den daglige driften av sykehuset. Hvilke avbøtende tiltak som skal bidra til en skånsom gjennomføring vil bli diskutert med ledelse, ansatte og vernetjenesten ved sykehuset og entreprenøren.

Informasjonsmøte

Diakonhjemmet sykehus vil, sammen med Helse Sør-Øst, gjennomføre et informasjonsmøte i begynnelsen av mai.

– Med vedtaket i Helse Sør-Øst RHF er vi kommet et veldig viktig og gledelig skritt videre i gjennomføringen av denne planen. Vi ser fram til et videre tett samarbeid med Helse Sør-Øst i selve ombyggingen, og vi er takknemlige for det konstruktive samarbeidet om ombyggingsbehovene, ansvarsfordeling og en realistisk finansiering av ombyggingene. Nå ser vi frem til å kunne ta et enda mer helhetlig ansvar for vår sektors pasienter, sier Kari-Jussie Lønning.

– Det er gledelig at vi nå har fått denne beslutningen og nådd denne milepælen, sier David Halvorsen, porteføljedirektør i Helse Sør-Øst RHF og leder av styringsgruppen. – Vi opplever et meget godt samarbeid med Diakonhjemmet sykehus, og ser frem til gjennomføringen av prosjektet. Det at vi ser ut til å både kunne legge til rette for pasienter og ansatte, samtidig som vi kan få gjennomført nødvendige oppgraderinger og vedlikehold, sees positivt fra Helse Sør-Øst RHF både som bestiller av tjenestene og som bygningseier.