kvinnehelse

Ny studie kartlegger hvordan menstruasjonssyklusen påvirker kvinner med bipolar lidelse

Hva om menstruasjonssyklusen spiller større rolle for kvinners psykiske helse enn vi har vært klare over? Nevrobiolog og seniorforsker Claudia Barth ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen er del av et forskerteam som nå ønsker å kartlegge sammenhenger mellom hormonelle svingninger og bipolar lidelse.

Publisert 10.03.2025
Sist oppdatert 12.03.2025
En kvinne som smiler til kameraet
– Det har blitt forsket lite på kvinners psykiske helse, spesielt i sammenheng med menstruasjonssyklusen, med de negative helsekonsekvenser dette har for fertile kvinner. Jeg er derfor veldig stolt over å være en del av et sterkt forskerteam som har som mål å endre dette, sier Claudia Bart.

Prosjektet "Hormon og humør" utgår fra Oslo universitetssykehus (OUS) og ledes av Sofie Ragnhild Aminoff, psykologspesialist og seniorforsker ved Regional kompetansetjeneste for tidlig intervensjon ved psykose (TIPS Sør-Øst). Sammen med et team av eksperter, inkludert psykiater Kristin Lie Romm fra UiO og nevrobiolog Claudia Barth fra Diakonhjemmet sykehus, ønsker de å avdekke sammenhenger mellom hormonelle svingninger og bipolar lidelse.

Kvinnehelse og psykiske lidelser

Halvparten av verdens befolkning er kvinner, men kvinnehelse har lenge vært nedprioritert i medisinsk forskning selv om psykiske lidelser ofte manifesterer seg ulikt hos kvinner og menn. Det meste av biomedisinsk kunnskap er basert på forskning på menn, noe som kan føre til feildiagnostisering og feil behandling av kvinner. Kvinners hormonelle sykluser, som varierer over både måneder og lengre livsfaser, som pubertet, graviditet og overgangsalder, kan ha stor påvirkning på psykisk helse.

– Jeg har igjennom årenes løp møtt mange kvinner med bipolar lidelse hvor menstruasjonen har spilt en avgjørende rolle i hvilke symptomer som opptrer når, men samtidig funnet forbausende lite forskning på området, prosjektleder Sofie Ragnhild Aminoff.

Historisk sett har kvinners psykiske helse vært forbundet med deres reproduktive system, og mange kvinner rapporterer om store svingninger i sin psykiske helse i takt med menstruasjonssyklusen. Prosjektet søker å forstå hvordan hormonelle svingninger, som de i forbindelse med menstruasjonssyklusen, kan påvirke forverring av symptomer hos kvinner med bipolar lidelse.

Spørreundersøkelse og veien videre

Forskergruppen har utviklet en spørreundersøkelse i samarbeid med Bipolarforeningen og PMDD-Norge (Premenstruell dysforisk lidelse – PMDD) for å kartlegge kvinners erfaringer med hormonell sensitivitet. Målet er å identifisere hvor vanlig det er at kvinner med bipolar lidelse opplever forverring av symptomer i forbindelse med menstruasjonssyklusen. Med økt kunnskap håper forskerne å kunne tilpasse behandlingen bedre for denne gruppen.

Trine Olsen Tuvnes fra Bipolarforeningen understreker viktigheten av prosjektet.

– Mange kvinner opplever forverring av symptomer i forbindelse med menstruasjon, men det finnes svært lite informasjon om dette. Vi trenger mer forskning for å kunne gi bedre behandling til kvinner med bipolar lidelse, sier Tuvnes.

Med denne studien håper forskerne å gi et viktig bidrag til forståelsen av sammenhengen mellom menstruasjonssyklusen og bipolar lidelse, og legge grunnlaget for mer målrettet behandling i fremtiden.