#Kreft

Ny behandling for pasienter med benmargskreft

Sykehuset er i gang med en ny type behandling for pasienter med benmargskreft (myelomatose). Medikamentet teklistamab ble først godkjent for pasientgruppen 17. juni i år.

Publisert 29.08.2024
En gruppe mennesker iført hvite laboratoriefrakker
Den nye behandlingen krever godt samarbeid. F.v. overlege og hematolog Erik Øglænd Bjørnestad, fagsykepleier Elisabeth Furnes på Medisinsk sengepost C og kreftsykepleier Anette Røed ved Senter for kreftbehandling.

– Vi er veldig glade for at dette nye behandlingsprinsippet har blitt godkjent for myelomatosepasientene. Teklistamab har lovende resultater i kliniske studier, og behandlingen gjør at flere pasienter med benmargskreft kan leve bedre liv med diagnosen, sier overlege og hematolog Erik Øglænd Bjørnestad.

Myelomatose er en kreftsykdom som oppstår i plasmacellene, en type hvit blodcelle som finnes i beinmargen. Per i dag kan man ikke bli kurert for myelomatose, men det finnes mye god tilgjengelig behandling som kan holde sykdommen under kontroll.

De fleste pasienter som behandles for myelomatose får ulike typer cellegift. I de senere år er det forsket mye på immunterapi som et alternativ, eller et tilskudd til cellegiftbehandlingen.

Får immunforsvaret til å bekjempe kreftcellene

Teklistamab (Tecvayli) er godkjent for pasienter som viser sykdomsprogresjon etter å ha mottatt minst tre tidligere behandlinger.

Immunterapi utnytter pasientenes eget immunforsvar til å bekjempe kreftcellene. Beslutningsforum (Nye metoder) godkjente i sommer teklistamab. Det er et såkalt bispesifikt antistoff og virker gjennom å omdirigere pasientens immunceller (T-celler) til kreftcellene slik at kreftcellene drepes.

– Disse pasientene har gjerne gått til oss på Senter for kreftbehandling over tid, og vi kjenner dem godt. Derfor er det ekstra fint å kunne gi denne behandlingen, og samtidig gi håp, sier kreftsykepleier Anette Røed ved Senter for kreftbehandling.

Godt samarbeid

Pasientene er inneliggende den første uken på grunn av risiko for å utvikle alvorlige bivirkninger, og behandlingen krever godt samarbeid og god logistikk mellom behandlende lege, sengepost og Senter for kreftbehandling.

– Samarbeidet rundt pasientene har så langt vært svært vellykket, forteller Røed.

Observeres på sengepost

De fleste bivirkningene er en direkte følge av at pasientens immunsystem aktiveres, og kan innebære feber, blodtrykksfall eller nedsatt oksygenmengde i blodet.

Pasientene blir lagt inn på Medisinsk sengepost C i forkant av behandlingsstart og er innlagt under opptrapping av behandlingen. På sengeposten observeres de gjennom døgnet for bivirkninger, og det igangsettes tiltak ved behov. Det er også viktig å gi pasientene opplæring i hva de selv kan følge med på av symptomer, og avdelingen har gode erfaringer med samarbeidet mellom pasienter og sykepleiere.

– Det krever så klart ekstra faglig årvåkenhet og oppfølging når man begynner med ny behandling og nye prosedyrer, men sykepleierne våre synes pasientgruppen er veldig spennende og er engasjerte i å lære hvordan vi kan følge dem opp på best mulig måte, sier fagsykepleier Elisabeth Furnes på Medisinsk sengepost C.

Endelig ja til teklistamab! (blodkreftforeningen.no)