Matposer til sårbare pasienter
Sårbare pasienter som skrives ut fra sykehuset og som skal hjem får nå tilbud om å få med seg en pose med mat for to-tre dager når de forlater avdelingen. God ernæring er viktig for å rehabilitere og forebygger reinnleggelser.

En del pasienter som skrives ut fra sykehuset har fortsatt behov for behandling og oppfølging i primærhelsetjenesten. Pasienter som bor alene og som venter på å få hjemmetjenester, eller som har lite eller ingen nettverk, kommer ofte hjem til tomme kjøleskap og tørt brød etter utskrivelse og har ingen til å handle for seg. Nå får disse pasientene tilbud om å få med en matpose hjem fra sykehuset.
Pilot ble suksess
Historien om matposene starter på Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS). De har hatt stor suksess med at sårbare pasienter får med seg mat hjem for to-tre dager. Siden oppstart av pilotprosjektet for snart to år siden har sykehuset delt ut nesten 200 slike matposer. Kostnaden har sykehusets sektorbydeler tatt.
Prosjektet på LDS ble plukket opp av sykehusets kliniske ernæringsfysiologer (KEF) som tok kontakt med kjøkkenet. De ble enige om å løfte dette til fagsjef samhandling, Therese Mjåtveit, ved stabsavdelingen Medisin og helsefag, som var positiv. LDS ble så invitert på besøk for å dele sine erfaringer.
Tverrfaglig prosjektgruppe
Deretter ble det opprettet en prosjektgruppe, ledet av avdelingsleder for Avdeling for klinisk aktivitet Margrethe Hole Øye, bestående av ledende KEF Sissel Urke Olsen, enhetsleder på kjøkkenet Vera Trovik Fløgstad og fagsjef for produksjon på kjøkkenet Arnstein Lostad Lien. Fagsjef for samhandling, Therese Mjåtveit, ble et viktig ledd inn i samhandlingen med sektorbydelene våre (Vestre Aker, Frogner og Ullern).
Prosjektet var så innom Samarbeidsforum (sykehuset og sektorbydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker) i juni 2024. Der fikk Hole i oppdrag å ta det videre til Lokalt samarbeidsutvalg (LSU), som vedtok å gå for tilbudet.
Takket være godt arbeid i prosjektgruppen ønsket bydelene tilbudet velkommen. Avtalen er nå at sykehuset står for det praktiske, og bydelene tar kostnaden på 290 kroner per pose.
– For kjøkkenet var dette lavthengende frukt da matvarene allerede er i sortimentet, vi pakker allerede kolonialvarer til sengepostene og matbestillingssystemet er allerede på plass og innarbeidet på sykehuset, forteller avdelingsleder for kjøkken og kantiner, Frode Holland.
Mat er medisin
Smidige overganger mellom sykehus og kommunehelsetjenesten inkluderer å sikre pasientene god ernæring i hele pasientforløpet. At en pasient skrives ut betyr ikke at vedkommende er frisk, og for mange fortsetter den medisinske behandlingen i hjemmet, med antibiotika, sårstell eller videreføring av andre tiltak iverksatt på sykehuset.
– Nok mat er en del av den medisinske behandlingen fordi det er en forutsetning for at behandlingen for øvrig skal ha så god effekt som mulig, sier KEF Sissel Urke Olsen.
Pasienter kan ha svekket funksjon før de legges inn, som også kan bety at det er lite eller dårlig mat å komme hjem til. Samtidig er det ofte praktiske utfordringer for hjemmetjenesten som gjør at det kan ta litt tid før gode systemer for å handle og levere mat hjem er på plass.
Hjemmetjenesten har i utgangspunktet hverken kapasitet eller mulighet til å handle for pasientene, og ansatte i hjemmetjenesten har heller ikke lov til å handle med pasientens betalingskort. Matposene gir derfor både trygghet for pasienten, og primærhelsetjenesten bedre tid til å sikre praktisk hjelp pasienten trenger umiddelbart etter utskrivelse.
Målet med tilbudet er å styrke helhetlige pasientforløp og samhandling om sårbare pasienter.
– Jo bedre pasientenes ernæring følges opp, jo sterkere blir pasientens fysiske og psykiske helse når de skrives ut. Det er viktig for at pasientene ikke blir verre den første tiden etter at de kommer hjem, i tillegg til at det reduserer hjelpebehov fra hjemmesykepleien og forebygge reinnleggelser, forteller avdelingsleder Margrethe Øye Hole.
– Personellet på sengepostene har ansvar for at pasientene skrives ut på en sikker og god måte til hjemmet. Det innebærer blant annet å vurdere om pasienten har tilgang til mat hjemme, eller har mulighet til å få hjelp. Tidligere har pasienter som ikke har hatt tilgang til mat fått med seg litt mat fra postkjøkkenet. Sykepleierne på sengepostene er veldig glade for den nye ordningen, da de kan være trygge på at pasientene blir tatt enda bedre vare på med gode og næringsrike matposer, sier avdelingsleder Anne-Lene Einbu.
Matposene inneholder:
- To ferdige middager (som kan varmes i mikrobølgeovn eller i kjele)
- To desserter
- Et oppskåret brød
- 12 kuverter pålegg
- 12 kuverter margarin
- To frukter
- Melk og juice