Hils på en av sykehusets kvinnehelseforskere på 8. mars

Dette er Laura Anne Wortinger. Hun forsker på morkakens betydning for barnehjernens utvikling. Hun har funnet ut at noen mønstre i morkaken kan øke risikoen for å utvikle alvorlige psykiske lidelser.

Publisert 08.03.2025
En mann som smiler foran en bokhylle
Forskningen til Laura Anne Wortinger kan endre forståelsen av utvikling og behandling av psykisk sykdom.

Sykehuset har mange kvinnelige forskere, og mange som jobber med sykdommer som særlig rammer kvinner. Wortinger er en av dem. Hun er forsker ved Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen og førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole. Hun studerer sammenhengen mellom morkakens biologi, svangerskapskomplikasjoner og utviklingen av psykoser, spesielt schizofreni. Gjennom avanserte analyser av morkakevev har forskerteamet hennes funnet at genetiske faktorer i morkaken kan ha en betydelig effekt på hjernens utvikling allerede hos nyfødte.

Miljøet påvirker morkaken

I sin siste studie, Divergent epigenetic responses to perinatal asphyxia in severe mental disorders, publisert i tidsskriftet Translational Psychiatry, har Wortinger funnet at mangel på oksygen til hjernen under fødsel (perinatal asfyksi) kan ha betydning for utviklingen av psykiske lidelser. Hun viser at for personer med psykiske lidelser, er det en reduksjon i metylering på bestemte DNA-regioner som er viktige for hjernens utvikling, mens friske personer har en økning i samme områder. Dette tyder på at miljøfaktorer under graviditeten kan endre den genetiske koden, noe som kan spille en rolle i utviklingen av psykose senere i livet.

Kan føre til nye behandlingsformer

– Morkaken er ikke bare et passivt organ som forsyner fosteret med næring og oksygen. Den spiller en aktiv rolle i hjernens utvikling. Vi har funnet klare sammenhenger mellom visse mønstre i morkaken og en økt risiko for utvikling av alvorlige psykiske lidelser som schizofreni, sier Wortinger.

Kunnskapen kan få stor betydning for forebygging og behandling av psykiske lidelser. Flere biologiske mekanismer som hittil har vært ukjente, kan forklare hvorfor noen barn er mer sårbare for psykiske helseproblemer enn andre. I fremtiden kan dette føre til nye behandlingsformer og kanskje screening av morkaken for å vurdere risiko for psykiske lidelser.

Kan forebygge at psykisk sykdom utvikler seg

– Hvis vi kan identifisere risikofaktorer i morkaken under graviditeten, kan vi kanskje utvikle metoder for å forhindre alvorlige psykiske lidelser før de utvikler seg, sier Wortinger.

Nå skal hun også forske på effekten av kompliserte svangerskap (et tegn på morkakedysfunksjon) på mors helse og spesielt alvorlige symptomer på fødselsdepresjon. De fleste studier fokuserer utelukkende på mødrehelse eller på avkoms helse, og ignorerer det faktum at mor og barn danner en tett sammenkoblet dyade.

– Vi er bare i begynnelsen. Men vi står foran en ny æra i forskning på psykisk helse der vi i større grad forstår hvordan biologiske faktorer under svangerskapet kan forme livet vårt, sier Laura Anne Wortinger.