Arbeid er viktig for psykisk helse
Ane Tveit Hammersmark og Elisabeth Baumann Heier holdt nylig et nasjonalt innføringskurs i jobbfokusert terapi ved angst og depresjon for fagpersoner. Auditoriet på Vinderen var fylt opp med blant andre ansatte fra NAV, DPS-er og bedriftshelsetjenester rundt om i landet.

Ansatte ved Poliklinikk psykisk helse og arbeid arrangerer innføringskurs i jobbfokusert terapi for angst og depresjon hvert halvår. Kurset handler om hvordan man som behandler kan trekke jobb og sykefravær inn i behandlingen på en systematisk og individuelt tilpasset måte for at behandlingen ikke bare skal bidra til at man blir frisk, men også klarer å komme tilbake i jobb.
Høyt sykefravær
Norge har et høyt sykefravær og sykefraværet grunnet psykiske lidelser øker, spesielt blant unge. Psykiske lidelser bidrar også til de lengste sykefraværene.
– Angst og depresjon er de vanligste psykiske lidelsene som det heldigvis finnes god behandling for. Samtidig ser vi at veien tilbake til jobb ikke bare handler om å bli frisk, men også få tilbake troen på at man kan klare å mestre jobben og arbeidslivet. For å påvirke sykefravær må behandlingen rette seg mot begge deler, sier psykologspesialist Elisabeth Baumann Heier.

Kunnskapsbasert kurs
Innføringskurset i jobbfokusert terapi tar for seg hva forskning sier om sammenhengen mellom psykisk helse og arbeid, og går igjennom den jobbfokuserte behandlingsmodellen som er utviklet ved Poliklinikk psykisk helse og arbeid ved Diakonhjemmet sykehus. Forskningen på denne modellen viser gode resultater, både på den psykiske lidelsen og på sykefraværet.
– På kurset går vi gjennom de viktigste elementene i jobbfokusert terapi og viser hvordan man som behandler kan adressere jobb gjennom hele behandlingen. Kurset er en blanding av forelesninger og egne øvelser og rollespill, forteller Baumann Heier.