samhandling
Akuttmedisinkurs til fastleger
Hvert femte år må fastleger og legevaktsleger ta kurs i akuttmedisin. Et slik kurs har aldri blitt holdt på Diakonhjemmet sykehus før, og sjelden i Oslo. Sykehuset arrangerte nylig det obligatoriske kurset. Utfra ventelisten å dømme var dette kjærkomment.

I samarbeid med samhandlingslegene Cecilie Meyer Kværnø og Elise Dale holdt sykehuset det obligatoriske kurset. Det tok ikke lang tid fra påmeldingen ble åpnet til det ble venteliste. Med det til grunn, og etter tilbakemeldingene å dømme, blir kurset med all sannsynlighet arrangert på sykehuset igjen.
Øvde på undersøkelser og kasuistikker
På kurset snakket foredragsholderne om primær- og sekundærundersøkelse, viktige prinsipper i akuttmedisin og det akutt syke barnet. Av praktiske oppgaver var det første dagen enklere prinsipper som venetilgang, hjerte-lungeredning og luftveishåndtering. På dag to var det mer sammensatte og kompliserte kasuistikker der deltakerne måtte bruke alt de hadde lært og øvd på. Her var temaene for oppgavene anafylaksi, traume og sykt barn.
– Raust av sykehuset å huse kurset
Som fastlege og legevaktslege er en pålagt å holde seg oppdatert og trene på akuttmedisinske scenarioer. Kurs i akuttmedisin holdes landet rundt, men til tross for at hovedstaden har 530 fastleger (140 i Diakonhjemmet sektor), er det få som tilbyr kurset i Oslo. På landsbasis er det mangel på slike kurs. Det koster å holde kurs; utstyr, lokale, kursholdere, foredragsholdere og scenarioledere må være på plass.
– Det er veldig snilt av sykehuset å stille med så mye ressurser og huse kurset, sier samhandlingslege Eli Ringstad Skeid. Her er det både lokaler, kompetanse og utstyr som er godt egnet til et slikt kurs, så jeg håper kurset kan holdes her fremover også.
Trener og reflekterer rundt akuttmedisinske prosedyrer og ferdigheter
Hensikten med kurset er at legene får oppdatert grunnleggende teoretisk kunnskap om akuttmedisin, for å blant annet kunne identifisere pasienter med akutte livstruende tilstander. På kurset får deltakerne trene på akuttmedisinske prosedyrer og praktiske ferdigheter, og samtidig tid til å reflektere med og få tilbakemelding fra kursholdere og andre deltakere. Kurset tar for seg noen av de mest alvorlige akuttmedisinske tilstander en kan møte i allmennmedisin. Kurset består av to dager som utgjør en praktisk del, som er godkjent av Legeforeningen som 15 timers tellende emnekurs i spesialitet for allmennmedisin (videre- og etterutdanning, ny og gammel ordning). Kurs i akuttmedisin er obligatorisk for videre- og etterutdanning i allmennmedisin.
Et resultat av samhandlingsordningen
Kurset er komplisert; det er mange elementer som skal med, emnene er avanserte og praksisen er dyr, så det blir ingen stor avanse av det. Verdien er allikevel stor.
– Det er en verdi i seg selv å arrangere kurset: vi får markert oss som sykehus ved å arrangere noe som fastlegene trenger og som kommer pasientene til gode, i tillegg til å vise frem vår sterke kompetanse på akuttmedisin. I tillegg styrker det samarbeidet med primærhelsetjenesten, som kommer alle parter til nytte. En klassisk vinn-vinn-situasjon, sier Magne Flatlandsmo, klinikkleder for Klinikk for anestesi og kirurgi.


– God veiledning av samarbeidspartnere er god samhandling! Sykehuset, både avdelingene, legene og sykepleierne, har vist en enorm vilje og iver etter å dele sin kunnskap med oss fastleger, sier samhandlingslege Cecilie Meyer Kværnø.
Gjennom dette kurset blir fastlegene kjent med sykehuset og kompetansen som finnes her, i en positiv og uformell ramme.
– Det var mye latter og god stemning underveis! Vi mener at dette reduserer avstanden og gjør det lettere å ta kontakt med oss ved behov. I tillegg fikk vi annonsert for tilbud om hospitering, samt vist at Diakonhjemmet sykehus har en aktiv samhandlingsavdeling, som også jobber til det beste for fastlegene, avslutter Meyer Kværnø.