En gruppe mennesker som sitter på en sofa

Emosjonelle kalorier bygger barnehjernen

7. april er Verdens helsedag, og i år er temaet «Healthy beginnings – hopeful futures». Våre eksperter i BUP Vest jobber med barn, foreldre og gravide slik at de aller minste får helt avgjørende emosjonell støtte så tidlig som mulig.

Diakonhjemmet sykehus har ikke barneavdeling for fysisk syke barn, men vi har en stor barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, BUP Vest. Å komme tidlig til er sentralt for å forebygge skjevutvikling og psykisk uhelse senere i livet.

Også ufødte barn og helt nyfødte spebarn har pasientrettigheter – selv uten at de har symptomer på sykdom. Grunnen er kunnskap om risikoen for at barnet også kan utvikle psykisk sykdom dersom mor eller far har psykiske vansker eller dersom familien er rammet av andre belastninger.

En gruppe mennesker som sitter ved et bord

Å hjelpe en gravid og hennes partner med å knytte seg til barnet eller hjelpe foreldre til å glede seg over babyen etter en hard fødsel, kan være avgjørende for at barnet får den emosjonelle støtten som skal til for sunn utvikling av barnehjernen.

Enhetsleder Susanne Wroldsen, psykolog Jenny Marie Berger og psykologistudent Jakob Fagerlund Rypdal illustrerer hvordan en samtale med et par, der mor er gravid, kan se ut.

Susanne Wroldsen leder Enhet sped- og småbarn på BUP Vest, som har sju terapeuter: Barnepsykiatere, psykologspesialister og psykologer som har ansvaret for barn yngre enn fem år, inkludert gravide. De møter og behandler barn, som sliter fra starten av eller i veldig tidlig alder, i bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker.

I fjor behandlet enheten rundt 150 pasienter og deres foreldre. 31 av dem var gravide kvinner, 36 pasienter var i alderen null til tre måneder og resten var mellom tre måneder og fem år. Heldigvis skal det ofte ikke så mye oppfølging til før barn og foreldre er på rett spor igjen.

En gruppe personer som spiller et spill

Barneorientert familieterapi er en metode enheten benytter. I leken er en på barnets arena hvor behandlerne blir kjent med barnets utvikling, funksjon, indre liv og interaksjon med foreldrene.

– Dessverre er det tabubelagt å trenge hjelp etter en fødsel. Mor kan blokkere følelsene for barnet fordi hun har gjennomgått en traumatiserende fødsel, eller hennes egen traumatiske barndom kan komme kastende over henne som nybakt mor og stenge for tilknytningen til barnet, forteller Wroldsen.

Mange av de yngste barna som kommer til BUP Vest kan ha mødre med fødselsdepresjon. Enheten har gruppetilbud for noen av disse mødrene og deres spedbarn.

– Noen av de minste barna har også utviklingsforstyrrelser i nervesystemet, som autisme, som vi kan oppdage helt ned i to-tre års alder. Uten hjelp og forståelse kan disse barna bli oppfattet som vanskelige fordi man ikke forstår hvorfor de reagerer som de gjør, fortsetter Wroldsen.

Et par personer som klipper et leketøy

I barneorientert familieterapi blir filmopptak av leken brukt som utgangspunkt i veiledningssamtaler med foreldrene.

Wroldsen erfarer at mange foreldre og små barn som sliter ikke får den hjelpen de trenger fordi det kan være vanskelig å fange opp og fordi tabuene knyttet til å søke hjelp for de minste er så store.

Enheten er månedlig rundt på helsestasjonene og hos fastleger i sykehusets sektor for å gi råd og veiledning, og for å støtte at man fanger opp pasienter som det er risiko for at ikke får oppfølgingen de behøver.

– Jeg har tidligere jobbet i Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen og jeg tror mange innleggelser senere i livet kan unngås hvis vi tar tak i psykisk uhelse tidligere, forteller psykolog Jenny Marie Berger.

En gruppe kvinner og en baby

Psykologspesialist Anne Vaglum og psykolog Jenny Marie Berger illustrerer enhetens gruppetilbud for sårbare spedbarnsmødre og deres spedbarn. Enhetsleder Susanne Wroldsen i midten.

– Foreldrenes emosjonelle tilgjengelighet for barnets signaler er helt avgjørende for normal utvikling. Gode følelser og god kommunikasjon i den tidlige relasjonen mellom barnet og foreldrene er nødvendige kalorier for barnehjernen, sier Wroldsen.

En gruppe mennesker som sitter på en sofa

Enhet sped- og småbarn, f.v. overlege Elisabeth Grigson, psykologspesialistene Anne Vaglum og Janne Stene, enhetsleder Susanne Wroldsen, psykologspesialist Kari Gutterud, psykologene Astrid Marie Huvestad og Jenny Marie Berger og psykologistudent Jakob Fagerlund Rypdal.