18,7 millioner til PICASSO-studien, ledet av seniorforsker og lege Ida Kristin Bos-Haugen
Ida Kristin Bos-Haugen, seniorforsker og lege ved Diakonhjemmet sykehus, er tildelt 18,7 millioner til forskningsprosjektet Painful Inflammatory Carpometacarpal-1 OsteoArthritis Treatment with Intraarticular Steroids, Saline or Occupational therapy (PICASSO-studien). Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK) står for utdelingen. De har delt ut totalt 129,4 millioner til syv prosjekter.
Les mer om prosjektet (remedy-senter.no)
Ida Kristin Bos-Haugen forteller:
– Denne store tildelingen betyr at vi kan sette i gang studien i slutten av neste år som planlagt. En slik stor studie er kostbar da mange personer involveres på hvert sykehus. Det er få muligheter til å få tildelinger av denne størrelsen, og dette gir oss fantastiske muligheter til å gjennomføre studien vår akkurat slik som vi har planlagt og ønsket.
Informasjon om studien
I studien skal forskerne undersøke personer med artrose i tommelens rotledd (CMC-1), som kan medføre smerte og dårlig håndfunksjon. Behandlingsmulighetene for denne pasientgruppen er dessverre begrenset. Alle pasienter bør tilbys ikke-medikamentelle tiltak som for eksempel håndtrening, men det er et fåtall som får denne typen behandling.
Hovedmålet for studien er å se på endring i smerte etter fire uker. Undermålene ser på håndfunksjon etter tre måneder og to år, MR-definert synovitt etter fire uker og grad av artrose og sublukasjon etter 2 år. Forskerne vil se om kortison er bedre enn saltvann, og om ikke-medikamentell behandling er like bra som kortison.
Studien er en stor multisenter studie som inkluderer totalt seks sykehus fra alle helseregionene i Norge. Målet er å studere effekten av ulike behandlingsalternativer ved CMC-1 artrose. Studien er delt inn i to faser:
Fase 1 er den randomiserte studien på 6 måneder
Pasientene som deltar randomiseres i tre ulike grupper hvor gruppe (1) får kortisoninjeksjon i CMC-1, gruppe (2) får saltvannsinjeksjon (placebo) i CMC1, og gruppe (3) får ikke-medikamentell behandling med trening og støtteskinne. De som får injeksjon kan gjenta den etter 3 måneder, og får ikke vite om de får kortison eller saltvann.
Fase 2 er en åpen studie som varer i 18 måneder.
Her kan alle deltagende pasienter få kortisoninjeksjoner dersom behandlende revmatolog finner det hensiktsmessig. Her vil forskerne også studere om gjentatte injeksjoner kan virke skadelig på leddet.
Hvilken relevans har studien?
Denne studien vil få direkte konsekvenser for dagens behandling.
– Det er viktig at vi tilbyr pasientene god evidens-basert behandling som både er effektiv og trygg. Ved å sammenlikne ulike behandlingsalternativer vil studien bidra til at vi i større grad kan velge den beste behandlingen for pasientene. Jeg er også glad for at så mange sykehus har ønsket å være med på denne studien i tillegg til Diakonhjemmet sykehus, sier Haugen.