Bredt samtykke til forskning

Dette er informasjon til deg som har gitt et bredt samtykke til forskning eller medisinsk kvalitetssikring.

Dersom du har gitt et bredt samtykke til å delta i et forsknings- eller medisinsk kvalitetsregister, skal du gis mulighet til å holdes fortløpende informert om bruken av dine opplysninger. På denne siden finner du oversikt over brede forskningsregistre på Diakonhjemmet sykehus og hva de brukes til.

Kravet til et samtykke er at det skal være informert om hva man samtykker til. Det vil si at den som samtykker skal vite hva man samtykker til. Utfordringen med et bredt samtykke er at hverken den som samtykker eller sykehuset vet på forhånd omfanget av bruken av registeret. Formålet med registeret er å registrere opplysninger for senere forskning, men man vet ennå ikke akkurat hvilke forskningsprosjekter som vil oppstå i fremtiden. Derfor skal alle registrerte gis muligheten til å holde seg orientert om registeret, og bruken av dette. På denne siden skal den registrerte finne tilbake til det registeret man har samtykket til, å søke den informasjonen man her behov for. Dersom den som samtykker ønsker å reservere seg for delstudier, ta kontakt med prosjektleder for det aktuelle registeret.

Noe av forskningen som pågår ved sykehuset kan være basert på bredt samtykke til at helseopplysninger kan inngå i forskning. Dette betyr at samtykket gir en tillatelse til bruk av pasientopplysninger i flere ulike forskningsprosjekter innenfor et gitt område over tid. Med "bredt" menes at formålet favner over en bred faglig tematikk. For eksempel vil formålet "forskning på kreftsykdommer" være bredt fordi det finnes mange kreftformer, som påvirker pasienten på flere forskjellige måter og i ulike deler av kroppen.

Et bredt forskningsregister benyttes som kilde til flere ulike forskningsprosjekter. Registeret er ikke selv et prosjekt, men utleverer opplysninger til forskning. Avhengig av tematikk og hva samtykket tillater, registreres det opplysninger om pasienten fra ulike kilder. Kilde kan for eksempel være pasientjournalen, prøvesvar og svar på spørreskjemaer.

Forskningsregisteret systematiserer opplysningene i en database som kvalitetssikres, vedlikeholdes og oppdateres av fagmiljøet ved sykehuset. Identiteten til de registrerte skjermes ved at navn og fødselsnummer erstattes med en kode i databasen. Det er et fåtall personer som har tilgang til kodenøkkelen / navnelisten.

Oversikt over forskningsregistre

Sist oppdatert 18.10.2024