Urinsyregikt

Urinsyregikt er en akutt betennelse som oppstår i ett eller flere ledd, typisk i storetåens grunnledd, men kan også oppstå i andre ledd. Høyt nivå av urinsyre (eller urat) i blodet er en forutsetning for sykdommen. Urinsyre som sirkulerer i blodet fester seg i ledd, sener og slimposer, og gir vanligvis ikke symptomer. Men hvis kroppens immunforsvar kommer i kontakt med krystallene i et ledd, kan en betennelsesprosess starte og gi et urinsyregikt-anfall. Dette er som regel svært smertefullt.

Urinsyregikt kan være svært smertefullt, men de fleste anfall går over av seg selv i løpet av ti dager.

Urinsyregikt, også kalt podagra, forårsaker sterke smerter og hevelse i utsatte ledd. Tilstanden er forårsaket av for mye urinsyre (urat) i blodet.  

Urinsyre dannes i kroppen når du fordøyer visse matvarer og er vanligvis ufarlig. Hos noen hoper urinsyren seg opp i blodet og danner krystaller i visse ledd. Krystallene forårsaker betennelse og smerter.

Ikke alle med høy konsentrasjon av urinsyre i blodet får urinsyregikt, men sannsynligheten øker med mengden.

Les mer på helsenorge.no

Hvem får urinsyregikt? 

Årsaken til økt urinsyrenivå i blodet er enten økt produksjon, økt tilførsel eller redusert utskillelse av urinsyre gjennom nyrene (vanligst). Forekomsten øker med alderen, og for eldre menn er urinsyregikt den vanligste årsaken til leddbetennelse. 

Høy alder og andre sykdommer (redusert nyrefunksjon, overvekt, diabetes, psoriasis, hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk, artrose (slitasjegikt) og høyt kolesterol) er medvirkende faktorer. Kosthold med mye rødt kjøtt, sjømat, sukkerholdige drikker, øl (også alkoholfritt), rødvin og brennevin øker sannsynligheten for urinsyregiktanfall. 

Utredning

Typiske symptomer på urinsyregikt-anfall 

  • Vanligvis blir ett ledd rammet av gangen. Betennelsen oppstår oftest i ledd med slitasje, derfor er storetå, ankler og knær mest utsatt. 
  • Anfallet er ofte smertefullt og leddet blir rødt, hovent og vondt å ta på. 
  • Et anfall kommer ofte akutt i løpet av timer, og er som regel på sitt mest smertefulle allerede etter 12-24 timer, men kan vare i en uke dersom man ikke raskt kommer i gang med behandling.
  • I starten er det vanlig at anfallene er episodiske, og det kan gå måneder til år mellom nye anfall.

Behandling

Medikamentene som brukes skreddersys for hver enkelt pasient ut i fra alder og risikofaktorer. Behandlingen består av tre deler: 

1. Urinsyresenkende (fast) 

Eksempler på medisiner er: Allopurinol, Allopur, Zyloric, Adenuric, Febuxostat og Probecid. Alle disse medisinene senker nivået av urinsyre i blodet, som etter måneder og år senker nivået av urinsyre i sener og ledd, som da forebygger nye anfall med urinsyregikt. 

Dosen på medisinene trappes opp i samråd med lege/sykepleier inntil nivået er så lavt at det forebygger nye anfall. Behandlingsmålet er urinsyre i blodet <360 µmol/l (eller i enkelte tilfeller <300 µmol/l). 

Fortsett med tablettene daglig selv om du skulle få et nytt urinsyregiktanfall. Hvis du får utslett bør du avslutte behandlingen og kontakte lege. 

2. Anfallsforebyggende (fast inntil urinsyrenivået i blodet ditt har vært redusert i 3 mnd.) 

Eksempler på medisiner er: Colchicine, Colrefuz, ulike typer NSAIDs og prednisolon. Det er vanlig å få hyppigere oppbluss av leddbetennelse etter oppstart og under opptrapping av urinsyresenkende medisiner. For å unngå dette anbefales anfallsforebyggende medisin frem til urinsyrenivå har vært i målområdet i 3 måneder, da avsluttes anfallsforebyggende og brukes kun ved nytt anfall (se punkt nr 3). 

3. Anfallsbehandling (ved behov mot betennelse og smerter dersom du får nye anfall) 

Eksempler på medisiner er: Colchicine, Colrefuz, ulike typer NSAIDs og prednisolon, men i høyere dose enn som anfallsforebyggende medisin. Anfallsbehandling er betennelsessenkende tabletter som du har tilgjengelig og kan starte selv ved første tegn til nytt urinsyregiktanfall i ledd. Du bør ta denne medisinen i tillegg til urinsyresenkende medisin, som du tar daglig. 

Dersom du får hevelse og smerter i et ledd og er i tvil om du har et akutt urinsyregiktanfall eller noe annet, må du kontakte fastlegen eller legevakten. Dette gjelder spesielt om du mistenker infeksjon i leddet (ved feber, redusert allmenntilstand, eller hvis du opplever anfallet annerledes enn tidligere).

Oppfølging

Blodprøver før kontroll

Før du skal på kontroll for opptrapping av allopurinol (hver 4. uke), må du ta blodprøver (blodprøvene kontrolleres ved bruk av allopurinol/kolkisin: Hemoglobin, leukocytter m/ diff. telling, trombocytter, kreatinin, ALAT, CK og urat). Etter at du har nådd målnivået bør de kontrolleres 3-4 ganger årlig hos fastlegen. Du må selv bestille time til dette. 

Kartlegge sykdommer og medisiner

For å hindre nye anfall er det viktig å få kontroll på det du kan få gjort noe med. Du bør bestille time hos fastlegen for å kartlegge om du har sykdommer eller bruker medisiner som disponerer for urinsyregikt. Fastlegen bør da kontrollere blodtrykket, blodsukkeret, kolesterolet, nyrefunksjon, symptomer på hjertesykdom, og gå gjennom medisinlisten din. 

Kosthold og livsstil

Dersom du røyker, anbefaler vi på det sterkeste at du stumper røyken. Hvis du har et kosthold med mye rødt kjøtt, sjømat, sukkerholdig brus og alkohol, anbefaler vi at du reduserer dette. 

Tidligere har man lagt stor vekt på kosthold i behandlingen av urinsyregikt, men vi vet i dag at urinsyresenkende behandling er viktigst. Det anbefales likevel å ha et sunt kosthold med frukt, grønnsaker, magre meieriprodukter, nok vann og å unngå faste. Kaffe kan faktisk også være med på å redusere anfall. Alle overvektige med urinsyregikt anbefales vektreduksjon, og fysisk aktivitet er bra. 

Du kan lese mer om urinsyregikt på helsenorge.no.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning

Kontakt Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic

Nyheter