Undersøkelse

Ultralyd av arterier

Ved ultralydundersøkelse brukes lydbølger (ultralyd) som sendes inn i kroppen hvor de treffer forskjellig typer vev og reflekteres tilbake. Ut ifra det reflekterte signalet (ekkoet) skapes det bilder av organene og måles blodstrøm i blodårer. Teknikken kan sammenliknes med et ekkolodd. Dersom du har tette pulsårer kan vi bruke ultralyd til å lage "levende" bilder av blodårene. Slik kan vi både se fortetninger i pulsårene og måle hva slags effekt fortetningene har på blodstrømmen.

Før

Undersøkelsen krever ingen forberedelser.

Under

Først og fremst vurderer vi symptomer og sykehistorie. Dette følges av en undersøkelse hvor vi blant annet kjenner på pulsen og måler blodtrykket i beina. 

Dersom blodtrykket i beina dine er normalt i hvile, må du gå på en tredemølle. Hvis du har tette pulsårer vil blodtrykket i beina falle under belastningen, noe vi kan måle. 

Til sist ser vi på pulsårene med en ultralydskanner. Da fører vi et instrument langs pulsårene fra magen og ned på leggen. På den måten kan vi finne forsnevringer, fortetninger og eventuelle utvidelser av pulsårene. 

Til sist sammenligner vi symptomer og funn for å beslutte om det er nødvendig å behandle deg og i så fall hva som må gjøres.

Gjør det vondt?

Undersøkelsene gjør ikke vondt.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen kan vare opp til 45 minutter.

Etter

I etterkant kan du reise tilbake til arbeid eller hjem.

Det er ingen ubehag eller komplikasjoner underveis eller etter undersøkelsen. Du kan ha normalt aktivitetsnivå etter undersøkelsen.  

Når får jeg resultatet?

Resultatene er klare umiddelbart og du får dem ved avslutningen av konsultasjonen.