Behandling, Claudicatio

Trange blodårer i beina - gangtrening

Når du får smerter i beina ved gange og smertene skyldes dårlig blodtilførsel kalles dette cladicatio.
Claudicatio er vanligvis en «melkesyre»-smerte som kommer i tykkleggen etter en viss gåavstand. Avstanden du klarer å gå før smertene kommer varierer fra pasient til pasient. Smertene går vanligvis over etter en liten hvileperiode, for eksempel to minutter. Når du begynner å gå igjen, kommer smertene tilbake ved samme ganglengde. Smertene kan kjennes i et eller flere steder fra rumpeballen ned til tærne.

Årsaker til claudicatiosmerte

Forkalkning eller innsnevring av blodårer er vanligvis forårsaket av en prosess som heter «aterosklerose».  Aterosklerose kommer mest med røyking og økt alder. Det er flere andre faktorer som også bidrar, blant andre høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol.  Aterosklorose kan gi en eller flere blokkeringer eller innsnevringer i pulsårene (fra hovedpulsåren ned til leggene).

Er claudicatio farlig?

Det er meget sjelden at claudicatio fører til alvorlige problemer.

Røyking

Absolutt røykestopp er det viktigste tiltaket for å redusere risikoen for å få trange blodårer som kan gi claudicatio, hjerteinfarkt og slag. Hvis du røyker, er det viktig at du gjør alt du kan for å slutte.

Høyt blodtrykk

Det er viktig at du har god kontroll over blodtrykket. Dette innebærer vanligvis trening, vektreduksjon og eventuelt medisinering.

Diabetes

Alle pasienter med claudicatio bør gjennomgå utredning via fastlege for mulig diabetes. Pasienter som har diabetes, bør ha regelmessig kontroll for å sjekke at langtids blodsukkernivået er optimalt.  Dette kan du diskutere med fastlegen.

Kolesterolsenkende medisin

Det kan være nyttig for pasienter med claudicatio å bruke «statin»-medisiner (kolesterolsenkende medisin). Hvis du ikke står på statin-medisin, kan du diskuterer dette med din fastlege.

Albyl-E

Vi anbefaler at de fleste pasienter med claudicatio bruker en blodfortynnende medisin både for å hindre blodpropp i bena og beskytte blodårene i hjertet.

Målrettet gangtrening
Det er ikke nok bare å gå mye.  Det er anbefalt systematisk gangtrening som krever høy innsats!  

Målet med gangtrening er å stimulere dannelse av nye blodårer som kan utvikle seg rundt området der gjennomstrømmingen er hindret.  Vi kaller disse nye blodårene «Kollateral sirkulasjon»:
Tegning av legger med tette blodårer. Tegning.

Hvorfor kan vi ikke bare operere?

Alle operasjoner og utblokkinger innebærer risiko for mindre og større komplikasjoner (for eksempel hjerteinfarkt eller benamputasjon).  Derfor er det meget sjelden at pasienter i Norge opereres for claudicatio hvis de kan gå mer enn 200 meter.  I tillegg anbefaler vi gangtrening for alle pasienter med karsykdom fordi det kan gi bra resultater uten risikoene med kirurgi. 

Før

Det er ingen forberedelser før gangtreningen.

Under

  • Trinn 1: Tren til smertegrensen
Det kan være hva som helst, så lenge du trener de musklene som har dårlig blodforsyning. For eksempel: gåing på flat mark, motbakke, opp trapper eller med stokker/gåstaver. Tåhevinger der du lener deg mot veggen (for å gi støtte), kan også brukes.  

  • Trinn 2: Press deg gjennom smerte i 20 sekunder
Det er når smertene kommer at kroppen kjenner det er mangel på oksygen. Kroppen sender signal for å stimulere til dannelse av nye blodårer Derfor er det viktig å holde ut smertene i noen sekunder når man trener.

  • Trinn 3: Hvile inntil smertene har gått over
  • Trinn 4: Dette gjøres 6 ganger per dag.  

Etter

Etter en treningsperiode på tre til seks måneder skal du vanligvis inn til ny vurdering.