Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Språkvansker (afasi)

Afasi er språkvansker som kan oppstå etter sykdom eller skade i hjernen.

Symptomer

Hjernen har to hovedområder for språkfunksjon, et fremre og et bakre, som oftest på venstre side. Hvis en eller begge av disse språkområdene blir skadet, kan man miste tilgang til språket, eller ikke ha like rask tilgang som man hadde tidligere.

Afasi kan gjøre det vanskelig å uttrykke seg muntlig og skriftlig. Det kan være vanskelig å forstå hva andre sier, og det man leser. 
 

 

Utredning

Oftest skyldes afasi hjerneslag (blodpropp eller blødning i hjernen), men det kan også komme etter hodeskader, hjernesvulst eller andre sykdommer.

En logoped har ulike tester og undersøkelser som kan finne ut om man har afasi, i tillegg til en helhetlig vurdering av kommunikasjonsevnen.


Behandling

Behandlingen består av et tilpasset undervisningsopplegg. Det vil blant annet bestå av ulike oppgaver hvor du skal bruke språket (både snakke, skrive, lese og forstå tale). Du og dine pårørende vil også få råd om hvordan dere best kan kommunisere.

Oppfølging

Afasi arter seg ulikt fra person til person. Noen har rask bedring og merker etter hvert bare litt forskjell fra før skaden. Andre kan ha større vansker. Utviklingen kommer an på hva som er årsak til språkvanskene. Bedring kan også skje på lang sikt.

Det er vanskelig å miste tilgang til språket. Det kan føre til endringer i forholdet til andre mennesker, og kanskje også i forhold til arbeidslivet. I Opplæringsloven står det at du har rett til språktrening hos logoped også etter at du er utskrevet fra sykehuset. Logopeden på sykehuset hjelper deg med å søke om dette.