Behandling

Skulderbrudd - behandling med innvendig fiksasjonsmateriale

Noen skulderbrudd har en stilling som kan fikseres med en stålplate som vi fester med skruer. Alternativt kan en nagle av stål plasseres i margkanalen hvis bruddet har en litt annen stilling.

Ved et brudd i skulderen må ortopeden vurdere hvilken operasjonsmetode som sannsynligvis vil fungere best. For å gjøre vurderingen, må ortopeden vite hvilke krav pasienten har til funksjon og hvordan skulderen fungerte før bruddet. Beslutningen om en skal operere eller ikke, blir tatt i samtale med pasienten. Denne teksten forklarer hva som skjer hvis en har landet på operasjon med innvendig fiksasjonsmateriale.

Før

Før operasjonen blir det som oftest litt ventetid. Da er det vanligvis nødvendig å bruke fatle for smertelindring, i tillegg til smertestillende tabletter. Du kan være i den aktiviteten du klarer, med hensyn til smertene fra skulderen.

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter klokka 24.00. Du kan og bør drikke klare væsker (vann, saft), men ikke melkeprodukter eller juice fram til 2 timer før oppmøtetidspunktet på operasjonsdagen.

Under

Det er vanligvis nødvendig med full narkose ved denne typen operasjon. Under operasjonen vil kirurgen sett inn enten en spesialtilpasset plate med skruer eller en nagle som settes i margkanalen. Ved begge tilfeller vil du få kutt i huden som lukkes med sting. Det vil variere hvor lang tid operasjonen tar avhengig av hvordan bruddet er.

Når du våkner fra narkosen blir du kjørt opp til sengeposten du hører til. Der får du smertelindrende og hjelp til å komme i gang med bevegelse. For å få et godt resultat er det viktig at du prøver å følge retningslinjer fra fysioterapeuten.

Etter

Sårstell

Det vil bli lagt ny bandasje på såret før du reiser heim. Deretter skifter du selv på såret om bandasjen skulle bli skitten eller våt, begynner å løsne eller om det siver sårvæske i den. En tørr bandasje kan ligge på såret i 5 dager. Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift.

Kontroll

Du vil bli innkalt til undersøkelse og oppfølging hos lege 2 uker etter operasjonen. Da blir stingene fjernet og funksjonen i skulderen din evaluert.

Vær oppmerksom

Rødhet. Økende smerte og/eller hevelse. Puss, gul eller grønn væske fra såret. Feber. Sykdomsfølelse.