Behandling
Perkutan endoskopisk gastrostomi
Gastrostomi er en kanal fra magesekken til hudens overflate, der det er ført en sonde gjennom kanalen. Vanligvis gjøres inngrepet ved hjelp av et gastroskop, og metoden kalles Perkutan Endoskopisk Gastrostomi (PEG). Sonden som brukes kalles gastrostomisonde.
Personer som av ulike årsaker har langvarige spiseproblemer, kan ha nytte av en gastrostomisonde for å få tilført tilstrekkelig næring. Det kan være behov for gastrostomi i en kort periode eller i et mer langsiktig perspektiv.
Før
Hvordan kan jeg forberede meg?
Du må møte fastende, magesekken må være helt tom før undersøkelsen.
- Ikke spise eller drikke noe de siste 8 timene før undersøkelsen.
- Hvis du er veldig tørst kan du drikke 1 – 2 glass vann inntil 2 timer før undersøkelsen. Etter dette kan du skylle munnen uten å svelge noe.
Blodfortynnende medisiner
Bruker du blodfortynnende medisiner er det risiko for at det kan oppstå større blødninger enn normalt. Derfor er det ønskelig at du midlertidig slutter med blodfortynnende medisiner. Les innkallingsbrevet nøye for å se hvilke blodfortynnende medisiner du må slutte med, og hvor lang tid før undersøkelsen du må gjøre dette.
Andre medisiner
- Hvis du har diabetes og bruker insulin, eller tar livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan du kontakte oss for å få timeavtale tidlig på dagen.
- Gi oss beskjed dersom du er allergisk for noen legemidler.
- Vi ønsker at du tar med deg en oppdatert liste over medisiner du bruker.
- Du vil få antibiotika før PEG blir anlagt, for å forebygge eventuell infeksjon etter anleggelsen.
Under
Hvordan foregår undersøkelsen?
Under selve undersøkelsen ligger du på venstre side. Har du tannproteser må disse tas ut. Du får et munnstykke mellom tennene. Når gastroskopet kommer bak tungen får du beskjed om å svelge. Selv om dette kan oppleves ubehagelig så forsøk å slappe av og puste rolig mens undersøkelsen pågår. Etter hvert vil du få beskjed om å ligge på ryggen. Legen vil da finne ut hvor på magen gastrostomien skal plasseres, og gi bedøvelse før vi lager forbindelse mellom hud og magesekk.
Du kan puste normalt igjennom munn og nese under undersøkelsen.
Det finnes ulike typer gastrostomisonder og det vurderes ved innleggelse hvilken type du skal ha.
Gjør det vondt?
Det vil kunne oppleves noe ubehagelig. Men du vil på forhånd få tilbud om en beroligende og smertestillende sprøyte.
Hvor lenge varer behandlingen/undersøkelsen?
Selve undersøkelsen tar vanligvis mellom 30 og 45 minutter.
Etter
Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte?
Det er ikke planlagt noen kontroll i etterkant. Gastrostomisonden kan ligge så lenge den fungerer og så lenge du har behov for den.
Vær oppmerksom
Komplikasjoner rett etter innleggelse er sjeldent. I helt spesielle tilfeller kan det oppstå blødning, infeksjoner og skader på andre organer. Ved mistanke om komplikasjoner er det aktuelt med videre observasjoner på sykehuset.
Den første tiden etter undersøkelsen kan du føle deg litt oppblåst og ha smerter der gastrostomien har blitt lagt inn, men dette går over etter et par uker.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for medisin
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo