Perifere nerveblokader

Lokalanestesi (lokalbedøvelse, regionalbedøvelse) benyttes ofte i forbindelse med kirurgiske inngrep og prosedyrer. Lokalbedøvelsesmiddel virker ved å hindre at nervesignaler fra et smertefullt område i kroppen når sentralnervesystemet. Man kan sette lokalbedøvelse i det området man skal operere, men noen ganger er ikke dette den beste løsningen. Da kan man sette bedøvelsesmiddelet inntil de store nervebanene som fører smertesignaler fra operasjonsstedet, slik at man bedøver for eksempel en hel arm. Regionalbedøvelse gis som oftest av anestesileger før inngrepet.

Før

Forberedelsen til regionalbedøvelsen er som for annen type kirurgi. Enkelte ganger er det ikke mulig å oppnå tilfredsstillende virkning av regionalbedøvelse, derfor har man alltid som en reserveplan å gi generell narkose.

Under

Anestesilegen vil undersøke stedet som skal bedøves. Det vil bli målt blodtrykk, og du vil få et tynt plastrør (venekanyle) lagt inn i en blodåre på armen og eventuelt intravenøs væske. Deretter vasker anestesilegen området sterilt og setter bedøvelsesmiddelet rundt den nerven en ønsker å bedøve. Nerveblokader utføres av anestesileger og det krever god kunnskap om anatomi.

I mange tilfeller blir det benyttet ultralyd for å lokalisere nervestrukturene. I andre tilfeller kan man bruke såkalt nervestimulator. Det vil si at en elektrisk impuls sendes gjennom den samme nålen man bruker til å injisere bedøvelsesmiddelet. Når pasienten kjenner «tingling» eller det kommer en liten muskelsammentrekning vet man at nålen er riktig plassert.

I noen tilfeller legger man igjen et tynt kateter (en tynn slange som kommer ut gjennom huden og kobles til en sprøytepumpe) for at man kan fylle på med mer bedøvelsesmiddel etter hvert. I slike tilfeller kan man oppnå bedøvelse (smertelindring) i det opererte området over flere dager.

Nerveblokader tar 10-40 minutter å utføre, alt etter hvilke nervebaner som skal bedøves. Når blokaden først sitter, varer den i mange timer slik at en ventetid på inntil noen timer før operasjonen starter er derfor akseptabelt. 

Etter

Som oftest benyttes et langtidsvirkende bedøvelsesmiddel og det er ikke uvanlig at smertelindringen varer opp mot et halvt døgn eller mer. Skulle man etter en slik bedøvelse oppleve at innstikkstedet blir rødt og hovent, og/eller at man får feber og generell sykdomsfølelse, må man ta kontakt med lege.

Det er uvanlig at man får infeksjon forårsaket av en nerveblokade, men det kan skje.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Avdeling for anestesi leger

Kontakt Avdeling for anestesi leger
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic