Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Brudd i overarm – behandling med ortose

Brudd i overarmen kan ofte behandles med ortose. Behandlingen varer i vanligvis i 10–12 uker og følges med kontroller på ortopedisk poliklinikk.

Behandlingsforløp

Ved behandling av brudd i overarmen med ortose stabiliseres bruddet med en skinne som festes med borrelås. Denne skal være på i totalt 10–12 uker for at beinet skal gro.

Ortosebehandling forutsetter at du bruker musklene i armen aktivt og gjør øvelsene du får tildelt.

Før

Hvis bruddet egner seg for behandling med ortose, kan denne enten legges samme dag, eller etter cirka én uke. I mellomtiden stabiliseres bruddet midlertidig med en gips.

Det tar kun få minutter å få ortosen på plass og det gjøres så skånsomt som mulig. Likevel kan det være ubehagelig akkurat under tilpasningen. Ortosen stabiliserer bruddet og virker smertestillende. Den må sitte stramt for å sikre maksimal effekt. Er den løs, kan bruddet forskyve seg og du får mer smerter. Ved behov kan du ha på en fatle som virker smertelindrende. Denne skal ikke brukes mer enn maksimalt 2 uker.

Under

Etter at ortosen er på, kan du reise hjem.

Du skal flere ganger daglig:

  • Så snart smerten tillater det og senest 1 uke etter bruddet, skal du begynne med pendeløvelser i skulderen.
  • Strekke og bøye i albuen, så langt du klarer med armens egen kraft.
  • Knytte og strekke fingre.
  • Bevege i håndledd så mye som mulig.

Du skal:

  • Ha ortosen på natt og dag inntil legen gir annen beskjed.
  • Etterstramme stroppene på ortosen daglig.
  • Slutte med fatle så snart du klarer det med hensyn til smerte og senest etter 14 dager.
  • Oppnå full strekk i albuen i løpet av de 2 første ukene etter at du fikk ortosen.
  • Så lenge overarmen ligger inntil kroppen (albuen i midjen) skal du bruke fingrene til dagligdagse aktiviteter som å smøre en skive, vaske dem, håndtere knapper og glidelåser.
  • Etter hvert trene bøy og strekk i albuen mot motstand. Du kan da gjerne løfte lette gjenstander. Overarmen må da ligge inntil overkroppen.

Du skal ikke:

  • Løfte overarmen før legen tillater det.
  • Støtte deg på albuen/armen.

I starten er det vanlig å hovne opp i underarmen og fingre. For å redusere hevelsen kan du:

  • Ligge på rygg med underarmen hvilende på en stor pute over magen.
  • Knytte hånden og strekke ut fingrene så langt du kan, flere ganger.

Aktiv bruk av fingermusklene er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelse.

Når legen tillater det, kan du ta av ortosen for å dusje/vaske deg. Sjekk at du ikke har trykk eller gnagsår. Når du beveger og belaster armen, skal du alltid har ortosen på deg.

En planet med svart bakgrunn

Røntgenbilde av brudd i overarm som har begynt å gro etter behandling med ortose.

 

Etter

Cirka 1 uke etter anleggelse av ortose skal du til kontroll på poliklinikken med røntgen. Vi kontrollerer da at ortosen sitter godt og at bruddet står i fin stilling. Vi sjekker også at du har forstått hvordan du skal forholde deg når du har ortose og repeterer øvelsene du skal utføre.

Ikke vær redd for å spørre om det er noe du lurer på. Det er ofte lurt å skrive ned spørsmål hjemme slik at du ikke glemmer dem når du kommer på kontroll.

Etter første kontroll blir det ny kontroll cirka 1 gang i måneden inntil du kan slutte med ortose.

Informasjon fra fysioterapeut

Denne informasjonen er tilpasset deg med brudd i overarmen (humerusskaftfraktur), som behandles med overarmsortose.
 

Behold ortosen på dag og natt, inntil legen gir annen beskjed. Etterstram stoppene på ortosen daglig.

Ortosen stabiliserer bruddet og lindrer smerter. Den må sitte stramt for å sikre maksimal effekt. Hevelsen vil gradvis gå ned, og hvis ortosen blir løs kan bruddet forskyve seg og du får mer smerter. Ikke stram stroppene så hardt at hånden blir nummen. Vanlig ortosetid er 10-12 uker.

Når legen tillater det kan du ta av ortosen for å dusje eller vaske deg. Sjekk at du ikke har trykk eller gnagsår. Du kan gjerne smøre armen med hudkrem.

 

Du skal gjøre bøyninger:

Hvis du ikke har mye vondt, starter du skulderøvelser med en gang. Ellers venter du opp til 1 uke.  Ortosen skal alltid være på når du trener.

Sitt foroverbøyd og la armen henge loddrett. Gli hånden ned langs leggen, ned mot gulvet.  Du velger selv om du glir hånden ned på utsiden av kroppen eller mellom bena; velg det som gjør minst vondt så hånden kommer lengst mulig ned mot gulvet.

Sitt sideveis og la armen henge loddrett. Bøy ryggen sideveis, så armen henger med en avstand fra kroppen.

Albuebøy mot motstand: Løft lette gjenstander som ½ l vannflaske eller 1 kg vekter. Overarmen skal ligge inn til kroppen (albuen i midjen) mens du løfter.

Sitt og stryk hånden fram og tilbake på låret ditt. Med denne øvelsen får du altså bevege overarmen litt bort fra overkroppen, og bruke skuldermusklene.

Du blir innkalt til poliklinisk kontroll med røntgen og legekonsultasjon omtrent 1 uke etter anleggelse av ortosen. Vi ser da om ortosen sitter godt og om bruddet står i fin stilling. Vi sjekker om du har forstått hvordan du skal forholde deg når du har ortose og repeterer øvelsene du skal utføre. Ikke vær redd for å spørre hvis det er noe du er usikker på. Det er lurt å skrive ned spørsmålene hjemme, så du ikke glemmer dem når du kommer på kontroll. Etter første kontroll blir det ny kontroll omtrent 1 gang per måned inntil du kan slutte med ortose.
 
Ta kontakt hvis ortosen ikke sitter bra, den gnager, du får økende smerter eller er usikker på noe

 

Foto

Alle bilder og filmer: Haukeland universitetssjukehus.

Takk til kvinnen som samtykket til fotografering for denne nettsiden, dagen etter at hun brakk overarmen og fikk ortose.

Vær oppmerksom

Ta kontakt ved tegn til gnag i huden, hvis ortosen ikke sitter bra, økende smerter eller det er noe du er usikker på.