Nyrebetennelse
Nyrebetennelse (akutt tubulointerstitiell nefritt) er en tilstand med betennelse i deler av nyrene, og oppstår som regel som en bivirkning av medisiner.
Årsaker
Medisiner som kan utløse akutt nyrebetennelse omfatter antibiotika, smerte- og betennelsesdempende midler (alle NSAID, som for eksempel ibuprofen, naproxen, diclofenac), medikamenter mot ulcerøs kolitt, forebyggende midler mot urinsyregikt og vanndrivende medikamenter.
Utredning
Akutt nyrebetennelse gir ikke alltid merkbare symptomer. Noen kan oppleve kvalme, oppkast, trøtthetsfølelse, smerter i flanke/rygg, utslett, rødlig urin eller redusert urinproduksjon.
Som regel blir tilstanden oppdaget ved unormale urinfunn, blodprøve som viser fallende nyrefunksjon, eller etter mistanke fra lege dersom pasienten etter å ha begynt med nye medisiner opplever symptom eller funn som tyder på akutt nyrebetennelse. Diagnosen kan stilles på bakgrunn av dette, men en vevsprøve fra nyren (nyrebiopsi) kan være aktuelt.
Behandling
Behandling for nyrebetennelse innebærer at du må slutte med medisinene som har utløst tilstanden. I tillegg vil det ofte være aktuelt å gi betennelsesdempende medisiner. Hvilken behandling som blir gitt avhenger blant annet av alvorlighetsgrad, din alder og en vurdering av hvilken nytte eller komplikasjoner som er forbundet med de ulike alternativene.
Oppfølging
Etter behandling er det viktig å vurdere effekten av behandlingen ved å undersøke nyrefunksjon og urin. Dersom undersøkelsene viser god bedring i nyrefunksjon, vil du ikke trenge videre oppfølgning etter 3-6 måneder. Noen pasienter, med varig nyreskade, vil trenge langvarig oppfølgning.
Kontakt
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Klinikk for medisin
Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo