Diagnose
Hypertriglyseridemi - høy verdi av triglyserider i blodet
Hypertriglyseridemi er en tilstand med for høy verdi av triglyserider i blodet. Triglyserider er fettstoffer som sirkulerer i blodet. Triglyserider utgjør hoveddelen av fettet i kostholdet vårt.
Årsaker
Triglyserider i blodet kan bli for høyt ved usunt kosthold, lite fysisk aktivitet, overvekt og høyt alkoholforbruk. Arv, diabetes og enkelte andre sykdommer kan også gi høye triglyserider. Kostholds- og livsstilsendringer er den viktigste behandlingen ved hypertriglyseridemi.
Utredning
Diagnosen stilles ved å måle triglyseridene i en vanlig blodprøve (hos fastlegen). Fordi nivået av triglyserider i blodet påvirkes av kostholdet, må blodprøven tas fastende for å stille en sikker diagnose. En fastende blodprøve vil si at du ikke skal spise eller drikke de siste 10-12 timene før blodprøven (men du kan drikke vann).
- Normalt triglyseridnivå i blodet er under 1,7 mmol/L når prøven er tatt fastende.
- Moderat forhøyet triglyseridnivå er 1,7-10 mmol/L, og kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdom.
- Betydelig forhøyet triglyseridnivå er høyere enn 10 mmol/L, og gir økt risiko for betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt).
Behandling
Høye triglyserider øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Livsstil og hva du spiser og drikker har stor betydning for triglyseridnivået i blodet. Derfor er kosthold og livsstil en viktig del av behandlingen når triglyseridene er høye.
Medisiner
Kosthold
Kosthold og livsstil har stor betydning for triglyseridnivået i blodet. Overvekt og et høyt inntak av mettet fett, sukker og alkohol vil føre til et høyere nivå av triglyserider. Et hjertevennlig kosthold med umettet fett, fiber, lite sukker, lite alkohol og lite mettet fett vil kunne redusere triglyseridnivået i blodet og igjen redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og redusere risiko for bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt).
Kostholdsråd ved høye triglyserider:
- Velg magre meieriprodukter og magert kjøtt
- Reduser inntaket av fett, spesielt mettet fett. Mettet fett finnes det mye av i fete meieriprodukter og fett kjøtt. Velg de magre produktene, rent kjøtt og kylling uten skinn. Begrens inntaket av meierismør, hard margarin, fløte og rømme i matlagingen, kaker, kjeks, hurtigmat, ferdigmat og snacks.
- Velg fet fisk, flytende margarin/olje og nøtter
- Velg matvarer med umettet fett istedenfor matvarer med mettet fett. Umettet fett er fett fra plante- og fiskeriket. Oljer, myke/flytende plantemargariner, nøtter, avokado og fet fisk er gode kilder til umettet fett. Omega-3 fettsyrer (fiskefett) reduserer høye triglyserider.
- Spis rikelig med fiberrike matvarer daglig som grønnsaker, frukt, bær, belgvekster, grove kornprodukter og andre fullkornsprodukter.
- Varier med ulike typer frukt, bær og grønnsaker – til sammen 5 porsjoner eller en mengde tilsvarende 5 never daglig.
- Velg brød med 3-4 skraverte felt på brødskalaen avmerket på brødposen, eller brød med > 6 gram fiber per 100 gram brød.
- Velg kornblandinger med > 10 gram fiber og < 10 gram sukker per 100 gram kornblanding.
- Velg fullkornsris og fullkornspasta.
- Begrens inntaket av sukker
- Reduser inntaket av sukret brus, saft, nektar, juice, meieriprodukter med tilsatt sukker, sjokolade, godteri, søtt pålegg, kaker, kjeks og søte desserter.
- Begrens inntaket av alkohol
- Alkohol øker triglyseridene i blodet, og bør derfor begrenses.
Røykeslutt
Fysisk aktivitet
Oppfølging
Moderat hypertriglyseridemi følges vanligvis opp av fastlege. Triglyseridemi som er betydelig forhøyet følges ofte opp ved en lipidpoliklinikk med ½-2 års mellomrom, avhengig av behandlingssted. Mellom timene på lipidpoliklinikken bør du en til to ganger i året bestille time hos fastlege for å kontrollere behandlingen og minst følgende verdier:
- triglyserider (fastende)
- totalkolesterol
- LDL-kolesterol
- HDL-kolesterol
- ASAT
- ALAT
- CK
- kreatinin