Diagnose

Fibromyalgi

Fibromyalgi er en tilstand karakterisert av langvarige utbredte smerter i muskler og skjelett, samt en følelse av utmattethet uten at man finner tegn til betennelse ved klinisk undersøkelse og blodprøver.

Alle opplever smerter fra tid til annen, men ved fibromyalgi har du smerter i mange muskelgrupper over hele kroppen over lengre tid. Samtidig føler man seg sliten og har konsentrasjonsvansker. Endring av livsstil og legemidler kan dempe smertene.

Les mer på helsenorge.no

Utbredelse og årsak

Fibromyalgi er en av de vanligste årsakene til generaliserte smerter i muskelskjelettsystemet hos kvinner mellom 20 og 55 år. Tilstanden rammer 2-3 prosent av befolkningen og er rundt 6 ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Man vet at endringer i måten hjernen oppfatter og håndterer smerte på spiller en rolle ved fibromyalgi. Genetiske og miljømessige forhold er også av betydning.

Symptomer og sykdomstegn

Typiske symptomer på fibromyalgi er kroniske og utbredte smerter i muskler og skjelett med smerter på begge sider av kroppen, både over og under livhøyde. I tillegg kan man kjenne seg stiv og nummen, samt ha brennende ubehag i armer og bein. En kraftig følelse av utmattelse er også typisk. Utmattelsen kjennes gjerne verre etter aktivitet, og man kan kjenne seg utmattet selv etter en lang natt med søvn.

Mange beskriver problemer med konsentrasjonsvansker og handlinger som krever rask tankeaktivitet, og over halvparten av dem som har fibromyalgi har hodepine. Depresjon er vanlig, og studier viser at 30-50 prosent er deprimerte ved diagnosetidspunktet. Andre symptomer er irritabel tarm, hyppig vannlating, svimmelhet og tørre slimhinner.

Utredning

Fastsetting av diagnose

Fibromyalgi er en klinisk diagnose. Det vil si at verken blodprøver eller bildeundersøkelser vil gi tilleggsinformasjon. Blodprøver blir likevel ofte tatt for å utelukke andre diagnoser. Diagnosen blir satt på bakgrunn av samtale og undersøkelse. Ved fibromyalgi er ofte det eneste funnet ved undersøkelse, ømme punkt ved trykk bestemte steder på kroppen.

Behandling

Optimal behandling av fibromyalgi krever ofte en kombinasjon av ikke-medikamentell og medikamentell behandling. Valg av behandling er avhengig av smerteintensitet, funksjon og assosierte symptomer som depresjon, følelse av utmattelse og søvnvansker.

Mange føler seg bedre i varmen, og trening i varmtvannsbasseng samt individuelt tilpasset treningsprogram med både styrketrening og kondisjonstrening kan være effektivt. Noen kan også ha nytte av kognitiv terapi eller psykomotorisk fysioterapi.

Det finnes ingen medisiner som kan kurere fibromyalgi. Antidepressiva, som for eksempel Sarotex, kan redusere smerter og føre til bedre søvn. Smertestillende, som paracetamol, kan være nyttig. Noen ganger kan det også være verdt å forsøke medisin som til vanlig blir brukt mot epilepsi, som Lyrica og Neurontin.

Oppfølging

Fibromyalgi er en tilstand som blir fulgt opp av fastlege. Enkelte blir henvist til en revmatologisk vurdering for å utelukke andre diagnoser. Dersom fibromyalgidiagnosen da blir bekreftet, trenger man ikke videre kontroller ved revmatologisk avdeling i sykehus.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning

Kontakt Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic

Kurs

  • Fibromyalgi og langvarige muskelsmerter (digitalt)
    Tilbudet passer for deg som har langvarige muskelsmerter og fibromyalgi. Vi anbefaler at en av dine pårørende/nærstående deltar sammen med deg. Kurset foregår på dagtid og varer i fem timer.
    Fibromyalgi og langvarige muskelsmerter (digitalt)
    31.
    oktober
    2024
    Flere datoer
  • Fibromyalgi og langvarige muskelsmerter
    Tilbudet passer for deg som har langvarige muskelsmerter og fibromyalgi. Vi anbefaler at en av dine pårørende/nærstående deltar sammen med deg. Kurset foregår på dagtid og varer i 5 timer.
    Fibromyalgi og langvarige muskelsmerter
    10.
    desember
    2024
    Flere datoer