Behandling, Parathyreodektomi

Biskjoldbruskkjertel - operasjon

Biskjoldbruskkjertelene sitter på baksiden av skjoldbrukskjertelen. Disse produserer parathyreoideahormon, som er av betydning for omsetningen av kalsium. Ved sykdommer i biskjoldkjertlene fjernes en eller flere av kjertlene.

Sykdom i biskjoldbruskkjertler er som regel godartet og det er sjeldent at vi finner kreft. Godartete kuler i biskjoldbruskkjertelene kan oppstå på grunn nyresykdom eller medfødt genfeil, men hos de fleste er årsaken ukjent og tilfeldig påvist. Formålet med operasjon er å normalisere kalsiumnivået i blodet ditt, enten ved påvist nyrestein eller benskjørhet, eller forebyggende for å unngå komplikasjoner knyttet til forhøyet kalsiumnivå senere. Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Bruker du hjertemedisiner eller blodfortynnende må du opplyse oss om dette på telefon i god tid før operasjonen. 

Under

Før selve operasjonen møter du en kirurg for samtale. Kirurgen forklarer hva som skal skje under inngrepet.

Du får narkose  og selve operasjonen tar 30-90 minutter. Operatør legger et snitt på 3-5 centimeter på halsen, litt overfor kragebenet. Snittet blir som regel lite synlig når såret har grodd.


Etter

Effekten av narkosen er kortvarig og du kan spise og drikke etter kort tid. Etter operasjonen blir du innlagt over natten til observasjon. Vi tar også blodprøver for å se på kalsium- og hormonnivåene dine. Etter operasjonen kan det være at kalsiumnivået ditt blir for lavt. Dersom det er tilfelle får du kalsiumtabletter som du må ta en periode.

Det er normalt med ubehag i halsen og smerter etter operasjonen. Ubehaget går vanligvis over i løpet av noen dager. Det kan også være at du får smerter i nakken etter operasjonen på grunn av stillingen du lå i under operasjonen. Det er normalt med litt hevelse rund arret i noen måneder etter operasjonen.

Etter operasjonen bør du drikke en del og mot smertene kan du ta Paracet/Ibux i en kort periode.

Dagen etter operasjonen kan du reise hjem. Det er ikke nødvendig å fjerne sting. Du bytter bandasje selv etter behov. Vi anbefaler at du bruker Micropore eller brun sårtape, som du får kjøpt på apoteket, i tre måneder etter operasjonen. Du bør unngå å eksponere operasjonssåret for sol i den samme perioden.

Du kan gjøre vanlige daglige gjøremål, men vi fraråder fysisk anstrengelse i 14 dager etter operasjon.

Legen på sykehuset gir deg sykemelding i 14 dager, avhengig av type arbeid. Skal sykemeldingen forlenges tar du kontakt med fastlegen din.

Alvorlige komplikasjoner etter slike operasjoner er sjeldne. Allikevel er det noen komplikasjoner/bivirkninger som vi vil at du som pasient skal vite om.

Skade av stemmebåndsnerven

Denne nerven ligger rett under skoldbruskkjertenen og gir impulser til små muskler som regulerer strammingen av stemmebåndet, og ved skade av denne nerven under operasjonen kan man bli svært hes. Komplikasjonen er svært sjelden.

Lavt kalsiumnivå

Ved fjerning av skjoldbruskkjertelen eller biskjoldkjertlene kan du få et for lavt kalsiumnivå i blodet. Dette kan skje dersom biskjoldbruskkjertlene blir skadet eller får nedsatt blodtilførsel. Disse kjertlene lager et hormon (PTH) som er viktig for reguleringen av kalsium i blodet. 

Ved lavt kalsiumnivå kan man få plagsomme bivirkninger som prikking rundt munnen, i fingre, tær og nesetipp og en følelse av uro i kroppen. I slike tilfeller gir vi kalsiumtabletter og noen må også ta D‐vitamintabletter. Som oftest er dette forbigående plager.

Vær oppmerksom


Kontakt avdelingen om du opplever: ​

  • Tung pust
  • Blødning i såret
  • Væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • Økende hevelse i ett eller begge beina
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
  • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.