Behandling

Ankel, kikkhullsoperasjon

Sykdommer og skader i ankelleddet kan være skader i brusk, sener, inneklemmingstilstander, betennelse i leddhinne og frie legemer. En kikkhullsoperasjon vil gi svar på hva som er galt med ankelen og gi mulighet til å behandlet sykdommen eller skaden.

Ankelleddet utsettes for sterke krefter både under vanlig aktivitet og sport. Det kan oppstå skader i leddbånd, brusk og sener, som gir smerter, hevelse og redusert stabilitet. Etter hvert kan slike skader gi slitasje med økende stivhet og smerter.

Ankelleddet kan også angripes av gikt eller andre leddsykdommer.

Målet for utredningen og behandlingen er at du skal få en god leddfunksjon og så lite plager som mulig. Behandlingen kan bestå av medisiner, trening, og/eller kirurgisk behandling som kikkhullsoperasjon i leddet.

Henvisning og vurdering

Du blir henvist til sykehus for utredning og behandling av helsepersonell med henvisningsrett. Der det er mistanke om bruskskade eller andre leddsykdommer bør pasienten henvises tidlig. Vi prioriterer å vurdere disse pasientene så raskt som mulig.

Hvis det er mistanke om alvorlig leddtilstand infeksjon, brudd eller alvorlig leddgikt, skal pasienten henvises til sykehuset som øyeblikkelig hjelp.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

 
Det er viktig at du kontakter fysioterapeut i god tid før operasjonen, slik at du har en avtale om behandling klar når du skrives ut fra sykehuset.

Under

Operasjonen skjer som regel i en lett narkose og lokalbedøvelse. Det vanligste er å lage kikkhull til leddet gjennom to innstikk foran ankelen mens du ligger på ryggen. Hvis det er behov for det, går vi inn i bakre delen av ankelleddet, mens du ligger på magen. Disse inngrepene blir ikke gjort samtidig.

Vi setter inn væske i leddet for at det skal bli lettere å føre inn kameraet. Når kameraet er kommet inn i leddet, gjør vi en rutinemessig vurdering av leddet, og deretter behandler vi, avhengig av hva vi finner ved vurderingen. 

Ved bruskskader, kan vi rense opp i løs brusk. Ved betennelsesvev og arrvev i leddhinnen, kan dette barberes bort med en shaver. Er det en inneklemmingstilstand, kan ekstra ben freses ned.


Etter

Bandasjen kan gjerne ligge på 3 dager før den skiftes. Unngå å få vann på sårene de første 2 ukene, men du kan dusje med dusjbandasje. Ta av dusjbandasjen etter dusjing og erstatt den med en tørr og ren vanlig bandasje etter at såret er lufttørket.

Du får informasjon om hva som er gjort og hvordan du skal forholde deg til videre aktivitet. Det er viktig at du bestiller time hos din lokale fysioterapeut for behandling i god tid før operasjonen, slik at du har avtale om behandling klar når du skrives ut fra avdelingen/dagkirurgen.

De fleste sykemeldes en periode på fra 1-6 uker. Noen skader tar det lang tid å lege. Vi skriver den første sykemeldingen, deretter skriver fastlegen ut sykemelding ved videre behov. 

Stingene fjernes hos fastlegen din etter 12-14 dager. Det er også fastlegen som har ansvar for å følge deg opp etter operasjonen, gi resept på smertestillende medisiner og som skal ta kontakt med sykehuset dersom ikke alt går som det skal etter operasjonen.  

Som regel skal du til kontroll 6 - 12 uker etter operasjonen, avhengig av hvilket inngrep som er utført. Du får informasjon om kontrollopplegg ved utskrivelsen, og blir tilskrevet om time senere.

Vær oppmerksom

Hvis du blir rød, varm, får større smerter eller at det væsker fra sårene i den opererte ankelen i dagene til ukene etter operasjonen, må du eller fastlegen din kontakte med oss for en rask kontroll, dette for å utelukke infeksjon eller komplikasjon.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic