Undersøkelse

Akromegaliutredning

Utredningen gjennomføres for å sikre rett diagnose, kartlegge eventuelle komplikasjoner og for å finne best behandlingen for den enkelte.

Akromegali er en kronisk sykdom som skyldes overproduksjon av veksthormon. Sykdommen er nesten alltid forårsaket av en godartet svulst (adenom) i hypofysen.

Les mer på helsenorge.no

Hva innebærer utredningen?

  • sykehistorie og undersøkelse
  • sukkerbelastning
  • test på effekt av medikamenter
  • MR undersøkelse av hypofysen
  • undersøkelser av bentetthet og kroppssammensetning
  • EKG (enkel hjerteundersøkelse)

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

Diagnosen akromegali bygger på symptomer, funn ved undersøkelser og blodprøvesvar. Veksthormonverdier er veldig svingende hos friske mennesker. Matinntak, spesielt sukker, senker vekthormonverdiene hos friske. Derfor tas det flere prøver for å kartlegge veksthormonutskillelsen fra hypofysen er unormal. For å kunne velge riktig behandling av sykdommen for den enkelte pasient er det nødvendig med en grundig kartlegging før oppstart av behandling.

Før

Utredningen går over flere dager og gjennomføres på dagtid. Du kan overnatte hjemme eller på et pasienthotell.

Du skal møte fastende fra kl. 24.00 kvelden før. Det betyr at du ikke skal spise, drikke, ta medisiner, tyggegummi, snus eller røyk. Du kan drikke vann. Ta med medisinene dine! Du kan eventuelt ta medisiner etter første blodprøve.

Under

Vanligvis går utredningen over to dager:

Dag 1: Undersøkelse, blodprøver med flere målinger av veksthormon. Sukkerbelastning hvor du drikker 75 g sukkerløsning med påfølgende blodprøver.

Dag 2: Flere blodprøver før og etter en testdose med veksthormonhemmende medisin (somatostatinanalog).

Gjør det vondt?

Det anlegges en såkalt perifer venekanyle for blodprøvetaking. Det innebærer et stikk i albuen. Det er ellers ikke noen smerter forbundet med utredningen. Medisinen (somatostatinanalog) som du får på dag 2 kan gi oppblåst mage og akutt trang til avføring. Det er derfor lurt å oppholde seg i nærheten av toalett denne formiddagen.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Hele utredningen strekker seg normalt over to dager. Oppmøtetidspunkt er angitt på innkallingsbrevet. Tiden du må være tilstede på enkeltdagene kan variere. Det er ventetid mellom prøvene.

Etter

Du kan reise hjem når utredningen er avsluttet. Noen ganger kan det være nødvendig at utredningen suppleres med ytterligere undersøkelser.

Når får jeg resultatet?

Det kan ta opptil en uke til alle svar fra blodprøvene foreligger. Etter 1-2 uker vil du få beskjed om hva slags behandling vi anbefaler.

Forholdsregler etter undersøkelsen

Du trenger ikke å ta spesielle forholdsregler etter gjennomført utredning. Noen pasienter kan bli kvalme den dagen du får testdosen med veksthormonnedsettende medisiner.