Prosjekt:
Oppfølging av aksial spondyloartritt i spesialisthelsetjenesten (ReMonit studien)
Engelsk tittel: REmote MONIToring of axial spondyloarthritis in specialist health care
Prosjektleder
Nina Østerås
Om prosjektet
Spondyloartritt er en kronisk, revmatisk leddsykdom som krever regelmessig og livslang oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Målet med denne tre-armede randomiserte, kontrollerte studien er å undersøke om to nye strategier for oppfølging ikke er dårligere (underlegen) enn dagens oppfølging med regelmessig fysisk oppmøte på Diakonhjemmet sykehus i forhold til å beholde lav sykdomsaktivitet over tid.
240 personer med aksial spondyloartritt som har lav sykdomsaktivitet og bruker biologiske legemidler (TNF-hemmere) vil bli rekruttert fra poliklinikken ved Diakonhjemmet sykehus. Deltakerne vil bli tilfeldig fordelt på 3 ulike grupper:
Gruppe A (Kontrollgruppen) vil få oppfølging slik den gjøres i dag med spørreskjema, blodprøver og konsultasjoner med oppmøte på sykehuset hver 6.måned.
Gruppe B (Digital hjemmeoppfølging) vil svare på noen få spørsmål angående sykdomsaktivitet hver måned i en pasient app, MyDignio. Studiepersonell vil monitorere disse svarene og kontakte deltakerne dersom det er indikasjoner på forverring av sykdomsaktiviteten.
Gruppe C (Pasientstyrt oppfølging) vil ikke bli satt opp til fastsatte konsultasjoner gjennom studieperioden på 1,5 år, men bli bedt om å ta kontakt med studiepersonell dersom de opplever en forverring av sykdomsaktiviteten.
Studien startet 7.september 2021. Alle deltakerne vil følges i 18 måneder.
Samarbeid
Studien gjennomføres på Diakonhjemmet sykehus. Inger Jorid Berg er ansatt som post-doktor og Emil Thomassen er PhD-stipendiat i studien. Prosjektgruppen omfatter klinikere og forskere med ulike fagbakgrunner samt to brukerrepresentanter, statistiker og representant fra IT-avdelingen. I tillegg er en norsk og tre utenlandske klinikere/forskere med i prosjektgruppen som ekspertrådgivere.
Tidslinje
2021-2028