Tidlig diagnose ved akutt leddbetennelse

Formålet er å identifisere måter å stille riktig diagnose tidlig hos mennesker med nyoppstått leddbetennelse. I forskningsprosjektet vil vi undersøke om det finnes markører i, for eksempel, blodprøver eller annet biologisk materiale som kan identifisere riktig diagnose tidlig. Vi ønsker også å undersøke mekanismene som ligger bak de ulike formene for leddbetennelse. Tidlig avklaring av diagnose og diagnose-undergruppe, er viktig for å kunne forutsi hvordan leddbetennelsen vil utvikle seg, og for å tilpasse oppfølging og behandling av leddbetennelse.

Om studien

Leddbetennelse kan ha mange årsaker; inkludert infeksjoner, urinsyre og utvikling av kronisk revmatisk sykdom som leddgikt. I dag er det vanskelig å forutsi hvem som trenger behandling av infeksjon med antibiotika, hvem som vil bli friske raskt og hvem som vil utvikle en kronisk leddsykdom. Dette ønsker vi å undersøke med START (STratification of early ARThritis) studien som vil foregå på Diakonhjemmet sykehus.

START er en observasjonsstudie. Det vil si at det registreres opplysninger om deg og din sykdom og tas prøver til lagring i biobank, men behandlingen du får for din leddbetennelse vil være uavhengig av studien.

Studien innebærer inntil 4 besøk på revmatologisk poliklinikk i løpet av et år (oppstartsbesøk, 3 måneders besøk, 6 måneders besøk og avsluttende besøk etter 12 måneder) samt en oppfølging via telefon etter 1 mnd. Du går ut av studien dersom du blir frisk av din tilstand og ikke trenger videre oppfølging hos revmatolog, eller dersom du får diagnosen krystall betennelse/urinsyregikt.

Ved hvert besøk vil du i tillegg til ordinær oppfølging for din leddbetennelse, svare på spørreskjemaer, gjennomgå klinisk- og ultralyd undersøkelse av ledd. Det blir registrert informasjon om din sykdom. I tillegg vil det tas prøver av blod og i noen tilfeller av annet biologisk materiale som avføring og leddvæske til nedfrysing i en biobank for senere analyser. Noen av deltagerne i START studien vil bli forspurt om en tilleggs studie hvor det samles inn leddhinne (biopsi).

Vitenskapelig tittel

Nyoppstått artritt – studie for å undersøke markører for tidligere diagnose

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Rekrutteringen er avsluttet

Hvem kan delta?

For å delta i studien må du være henvist fra din fastlege eller legevakt til revmatologisk poliklinikk for utredning av nyoppstått artritt.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Vær oppmerksom

Ved å delta i denne studien får du en rask og grundig vurdering av din leddbetennelse og en systematisk oppfølging. Behandlingen du får er uavhengig av studien og følger de, til enhver tid, gjeldende retningslinjer/beste kliniske praksis. Ved å delta bidrar du også til ny kunnskap på et felt hvor kunnskap mangler. Ulempene er at du må fylle ut noen flere spørreskjemaer enn det som er vanlig i klinisk praksis, at det gjøres en noe mer grundig ultralydundersøkelse av leddene og at det tas noe mer blod ved blodprøvetaking, blant annet til biobank. Det vil også være aktuelt å ta og lagre annet biologisk materiale som leddvæske og avføring i biobank dersom dette er mulig å gjennomføre.

Kontaktinformasjon

Silje Watterdal Syversen

s-syver1@diakonsyk.no