Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Diagnose

Irritabel tarm-syndrom (IBS)

IBS (irritabel tarmsyndrom/irritable bowel syndrome) skyldes en irritabilitet i tarmen som kan gi en rekke plager. IBS er en vanlig tilstand med ulike plager og intensitet. IBS er mest vanlig hos kvinner. IBS må ikke forveksles med IBD (inflammatorisk tarmsykdom/inflammatory bowel disease).

Irritabel tarmsyndrom (IBS) kan gi plager som magesmerter, forstoppelse, oppblåsthet og diaré. Symptomene forverres ofte av stress og enkelte matvarer, men mange opplever god bedring med livsstilsendringer.

Les mer på helsenorge.no

IBS er en fellesbetegnelse for flere plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre. Det kan være magesmerter, oppblåsthet, forstoppelse eller diaré. IBS kan gi mage−tarm besvær selv om alle undersøkelser og prøver ikke viser noen feil i tarmen. 

Man vet ikke sikkert hva som er årsaken til IBS, men flere faktorer synes å ha betydning: arvelighet, kosthold, tarmbakterier, lavgradig inflammasjon (betennelse) og unormale hormonproduserende celler i mage og tarm.

Det er usikkert om psykologiske faktorer påvirker forekomst eller forløp, men det er påvist at stress kan forverre symptomene. En forklaring er at hjernen sender unormale signaler til tarmen. Dette skjer ofte under stress, uten at det betyr at IBS bare «sitter i hodet» eller er noe du innbiller deg. Tarmen er koblet med mange nerver til hjernen. Signalene fra hjernen gir derfor helt reelle forandringer i tarmen. Det forklarer hvorfor stemningsleiet kan påvirke IBS. 

De vanligste symptomene er endret avføringsmønster (for eksempel diaré eller forstoppelse), smerter eller ubehag i magen, mye tarmluft og oppblåsthet.

Mange opplever smerter etter matinntak og føler bedring etter toalettbesøk. Graden av symptomer varierer fra person til person, og kan også variere over tid hos samme person. Selv om symptomene er plagsomme, utvikler ikke IBS seg til alvorlig sykdom, men kan redusere livskvaliteten betraktelig.

Hos enkelte kan det også forekomme andre symptomer som ikke-hjerte-relaterte brystsmerter, smerter i øvre del av magen eller gallestenslignende anfall. Noen kan også ha en eller flere av følgende symptomer: hodepine, muskelsmerter, smerter fra underlivet, kronisk tretthet, depresjon og/eller søvnproblem.

Henvisningen bør inneholde:  
  • Sykdomsdisposisjon i familien (cøliaki, autoimmun sykdom, inflammatorisk tarmsykdom, gastrointestinal og annen kreftsykdom)
  • Annen sykdom inklusive autoimmun sykdom
  • Symptombilde og symptomvarighet
  • Symptombilde inklusive tilleggssymptomer
  • Resultat fra relevant utredning (som endoskopi med histologi, cøliakiprøver, fekal kalprotektin og andre avføringsprøver og aktuelle blodprøver)
  • Behandlingsforsøk til nå

Utredning

Når irritabel tarm skal diagnostiseres, er det vanlig å gå gjennom din samlede sykehistorie, gjøre undersøkelser og foreta tester for å utelukke andre underliggende årsaker til symptomene. Disse omfatter vanligvis blodprøver, avføringsprøver og noen ganger gastroskopi eller koloskopi. I enkelte tilfeller vurderes behovet for ytterligere undersøkelser.

Behandling

Mange med IBS prøver å takle symptomene selv, og mange får også god hjelp av fastlegen. Informasjon om IBS er en viktig del av behandlingen. Det er mye man kan gjøre for å redusere symptomene og forbedre livskvaliteten, som livsstilsendring og riktig kosthold.

Stress og noen matvarer kan forverre symptomene. Du kan lettere identifisere og unngå disse om du fører en dagbok hvor du noterer ned symptomer, stressbelastning og kost.

Får du symptomforverring ved stress kan du ha nytte av stressmestringsteknikker som pusteøvelser, meditasjon, yoga, mindfulness og avslapningsøvelser. 

Regelmessig fysisk aktivitet kan virke smertelindrende og bedre tarmfunksjonen, det letter også transporten av tarmgass og kan dermed redusere oppblåsthet. Det er også vist at fysisk aktivitet demper stresshormoner i kroppen og øker produksjon av endorfiner som bidrar til smertelindring og økt velvære. Les mer om fysisk aktivitet via lenken under.

Aktivitetshåndboken - helsedirektoratet.no

Livsstilsendringer kan dempe og kontrollere plagene, slik at man kan leve et mest mulig normalt liv. Mange opplever tilstrekkelig symptomlindring ved å følge de generelle rådene du finner vi lenken under.

Praktiske råd ved irritabel tarmsyndrom (helsenorge.no)

IBS kan gi problemer med å fordøye enkelte matsorter. Ved hjelp av symptomdagboken kan du lettere identifisere hvilke matvarer som forverrer sykdommen. Snakk med lege før du endrer diett. Å kutte ut matvarer fra kostholdet kan påvirke inntak av viktige næringsstoffer som eventuelt bør erstattes. 

Dersom man ikke oppnår tilstrekkelig symptomlindring etter å ha forsøkt generelle kostråd og stressmestring, anbefales å forsøke kostbehandling med lavFODMAP-dietten (se info. via lenken under).

lavFODMAP - mat ved IBS

Ved forstoppelse kan man prøve et mer fiberrikt kosthold, som gir mykere og mer fyldig avføring. Fiberrikt kosthold kan imidlertid gi luft i magen og oppblåsthet.

Noen opplever symptomlindring av probiotika. Probiotika inneholder levende bakterier (særlig melkesyrebakterier), som kan bedre balansen i bakteriefloraen i tarmen.

Legemidler har ingen dokumentert plass i behandlingen av IBS. Behandling med legemidler er symptombasert og fokuserer på det symptomet som plager pasienten mest. Medikamenter for å lindre magesmerter og/eller oppblåsthet, forstoppelse og diaré, er de mest foreskrevne legemidler. 

Det finnes noe forskning som viser at hypnose kan hjelpe hos personer med en vanskelig form for IBS, som ikke responderer på livsstilsendringer og/eller medisiner. Hypnose kan være kostbart og tidkrevende.

Kognitiv atferdsterapi er en samtalebehandling som kan forebygge stress ved at du lærer å endre negative tankemønstrene om sykdommen og får bedre kontroll over den. 



Oppfølging

Symptomene ved IBS blir bedre med tiden, men går sjelden over av seg selv. IBS ødelegger ikke tarmen på noen måte, men kan påvirke livskvaliteten.  Det er imidlertid viktig å få utelukket alvorlig sykdom. Kunnskap om sykdommen kan hjelpe deg å håndtere symptomene på en bedre måte. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe, spør legen din om råd.

Temaside hos helsenorge.no:

Irritabel tarmsyndrom (IBS)

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for medisin

Kontakt Klinikk for medisin
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

Oversiktskart over parkering på Steinerud

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic

Nyheter

    Kurs

    • Irritabel tarmsyndrom (IBS)
      Tilbudet passer for deg som har irritabel tarmsyndrom og dine pårørende/nærstående. Kurset foregår på dagtid fordelt på to dager, ca. seks timer per dag.
      Irritabel tarmsyndrom (IBS)
      21.
      november
      2024
      Flere datoer